2020. július 25. 22:23 - MeeriM

Saga: Age of Magic - Lords of the Wild vs. Masters of the Underearth

Erdei portya és rajtaütés

Az idén év elején 10 résztvevővel lejátszott, első hazai Saga: Age of Magic kampányt (Trornerak Átka) követően hosszú kihagyás után ismét elővettük a játékot. Ellenfelem ezúttal Ilac és az ő Lords of the Wild serege volt. Főként GWs Wood Elf modellekből összeállítva (Glade Riderek, Íjászok, Dryádok) valamint egy Chaos Manticore szörnnyel.

Kkivételesen Masters of the Underearth csapatot raktam össze, szintén nagyrészt a régi GWs O&G seregemből szemezgetve.


969450-new-fantasy-hd-wallpapers-2560x1600-for-ipad-pro.jpg

Választásunk az Ambush küldetésre esett. Gyakorlatilag a wood elfek erdejében vonult egy adófizetést elkerülő karaván (minden játékos köre elején mozognak), ráadásul engedély nélkül. Mondhatjuk azt is, hogy csempészek, fusizók. Ezért a wood elfek móresre akarták tanítani őket, de pechükre a barlangjaikból kiportyázó, könnyű zsákmányban reménykedő goblinokba is belebotlottak. 

 

Sereg összeállítások:

Lords of the Wild - Ilac

- Warlord on foot

- Sorcerer; spellek: Animal Prowess, Wall of Thorns (harmadikra nem emlékszem)  

- Ranger (Lieutenant)

- 2x6 Hearthguard, mount: animal, composite bow

- 1x8 warrior, bow

- 1x8 warrior

- 1x4 warrior

- Monster - Scourge (fly, breath weapon)

wood_elf.jpg

Masters of the Underearth - Meeri

- Warlord on foot, heavy weapon

- Sorcerer (Decay, Stoke Fury, Violence)

- Alchemist (Lieutenant)

- 2x4 Hearthguard, mount: animal

- 1x8 warrior, heavy weapon

- 1x8 warrior

- 1x4 warrior 

- 1x4 warrior

- 2 Destruction Team (firearms)

- Monster - Titan (slow)

 a2fee63563336f368698ca4c75300447.jpg

Terep felrakás:

A pálya közepén fut egy út, ahol a karaván halad. Így a közép vonaltól mindkét oldalra 6-6"-et szabadon kell hagyni. Én voltam a kezdő játékos - ami azt jelentette, hogy viszonylag sok tereptárgy lesz, mivel Ilacnak ez volt az érdeke. A LotW-nak az "uneven terrain" kedvez, ezért leraktam egy mocsarat ("dangerous terrain") az ő deploy zónájába, hogy akadályozzam valamelyest. Ő feltett egy nagy erdőt szintén a saját felállási területére. Ezt követtem én még egy mocsárral. Ilac ezen a ponton mozgathatna, egy már az asztalon lévő tereptárgyat, de mivel neki kellett a sok erdő, felrakott egy kis erdőt az én felállási területemre. Én ezt az erdőt toltam (újabb felrakás helyett), majd Ilac felrakott egy 3. (kis) erdőt, szintén az én oldalamra. Itt lett vége a tereptárgy felrakásnak.

A küldetés úgy kezdődik, hogy mindkét játékos a saját első körében jön be az egységeivel a pályára (1 ingyenes mozgás). Saga kockákat ekkor még nem generálunk (nincs mivel). Közben a csempész karaván is halad előre. Nagyjából így néztünk ki az első kör mozgásai után:

img_0176_1.JPG

 

A póklovas goblin hearthguard egységekkel bementem amennyire csak lehetett, ill. igyekeztem a nehéz fegyveres orc warrior osztaggal is a karaván felé moccanni. Mivel a karavánt le kell csapni (ha sikerül objektíva marker lesz belőle), ennek a 3 egységnek volt leginkább esélye, hogy odaérjenek és megszerezzék őket. Eleve 2-t akartam megszerezni. A 3 nem reális. Legalábbis nem ezzel a viszonylag lassú sereggel. Ilac-nál volt a gyorsasági előny (neki is volt 2 lovas egysége, de egy repülő szörnye is), ill. a Ranger segítségével át tudott menni bünti nélkül az uneven terrain-en. (Ezért raktam fel a mocsarat, mert azzal nem tud mit kezdeni.) 

img_0169.JPG

img_0170.JPG

A karaván egyébként elég szívós. Közelharcban 5-ös, lövés ellen 6-os páncélja van. Nem tudsz fatigue-ot használni róla és nem lehet Melee képességet sem használni közelharcban ellene. Ráadásul Resilience (1) képessége van és 4+-on menti a találatokat (solid cover).   

A szélső goblin póklovassággal rámentem a középső karaván baggage-re (ezt sikerült is megszerezni), a nehéz fegyveres orcok a hozzám közelebbi karavánra rohantak, de lepattantak róla (wtf???). Ill. lepattant ugyanerről a másik póklovas egységem is! A kocka istenek röhögtek a markukba...én ekkor még nem tudtam, de jött még további 2 közelharc és egy lövés későbbi körökben, ami teljesen hatástalan volt a csempészek ellen.

 img_0178_1.JPG

Cserébe ezt a nyakas karavánt eléggé beszorítottam, nem tudott tovább menni. A feladat innentől az volt, hogy a megszerzett objektívát megvédjem és lecsapjam valahogy a csapdába esett karavánt. Ilac gyors lovasaiban és veszélyes lövéseiben bízhatott. A Lords of the Wild képességei közül leginkább az "Ambush" ; "Fury" és "Sharpened Arrows" ami ebből a szempontból veszélyt jelentett rám. Az "Ambush" fenyegetés miatt a két kis 4 fős warrior egységemmel bementem a deploy zónámban lévő 2 kis erdőbe, hogy onnan ne tudjon kilőni.

Főként védekezésre rendezkedtem be tehát. Ehhez  remek Battle Board képességek a Masters of the Underearth esetében a "Tenacity" ; "Cave Dwellers" és a "Traps". Ez utóbbihoz ritka Saga kocka kell, amire azért nem lehet folyton építeni.

img_0180.JPG

A "Tenacity" segített abban, hogy a megszerzett objektíván csücsülő póklovasokat életben tartsam. Amíg sikerült kidobnom a megfelelő ritka Saga kockát a "Traps"-hez a játék elején 1-2 körben, addig Ilac két lovas egységéből az egyiket legalább el tudtam bátortalanítani. Így is volt elég sok lövése.

img_0182.JPG

Szerencsémre a dryádok foga is beletört a karaván megregulázásába és vagy 2 kört szinte teljesen hatástalanul viaskodtak velük.

A másik szárnyon a Scourge (Chaos Manticore) elszórakozott az Alkemistámmal, aki egy elég szívós fickó a maga 5-ös páncéljával, ill. a Resilience (1) is sokat segített. Itt jól jött, hogy a "Battlesong" képességgel tudtam egyszerre 2 fatigue-ot is lepihenni róla, miután a Scourge megköpködte.

img_0189.JPG

img_0188.JPG

img_0187.JPG

Az egyik póklovas osztagom (amelyiknek nem sikerült objektívát felvennie) azonban a glade riderek íjainak áldozatul esett. Ugyh ez azt is jelentette, hogy a beszorított karaván tudott tovább haladni. Kénytelen voltam más egységeket - a Titan-t ill. a Warlordomat beizzítani, hogy utukat állják. Itt azért kijött, hogy a Titan ebből a szempontból nem volt jó választás - nagyon lassú. 

Közben mindenkivel mentem előre. Van egy nagyszerű aktiváció - "Order of Battle" amivel ha ügyesek vagyunk, akár 4 egységet is tudunk aktiválni 2 gyakori Saga kockáért.

img_0184.JPG

 

Az utolsó körre úgy fordultunk, hogy nálam volt 1 objektíva, de nagyon le voltak harcolva az egységeim. (Leesett egy teljes 4 fős hearthguard osztag és néhány warrior is, míg Ilacnál talán 1 hearthguard és 1-2 warrior veszteség volt csak). Ehhez hozzá tudtam tenni még egy objektívát, mert a Warlorddal felvettem a hozzám közelebbit, miután a csempészeket végre sikerült jobb belátásra téríteni. Viszont 3 fatigue volt rajta, ami nagyjából egyenlő a halálos ítélettel. Ill. a Titan-on is sokasodtak a figue-ok. Cserébe egy elég mázlis lövés sorozattal, többszöri aktiválással a 2 Destruction Team és az Alkemista leradírozták az egyik 6 fős glade rider osztagot.

img_0194.JPG

Ilac az utolsó körben leközelharcolta a warlordomat, és felvette az általa tartott objektívát, de ez 5 hearthguard-ba került neki. A Titan túlélt egy "Ambush"-t az íjászoktól, és ez elég fontos is volt. Survival Victory pontokra ment a buli. Ugyh itt valamennyire visszajött az, ami korábban hátrány volt. Lassú, de erősebb a páncélja.

img_0193.JPG 

Így Ilac-nak a döntetlenhez kellett volna még egy objektíva marker. A dryad-ok teljesen lefáradtak, nem lehetett rájuk számítani, így maradt a LotW Warlord, mint potenciális jelölt. Nála viszont ott lebegett a rizikó, hogy ha meghal a közelharcban, akkor biztos a vereség.

Minden esetre be kellett vállalni a hősies rohamot, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a karaván bosszúja lecsapott. Tényleg nem akartak adót fizetni. Nyert a Masters of the Underearth.

1461_evg_texture.jpg

Hát nagyjából ennyi...amit nem sikerült a csata során használnom (vhogy nem volt szabad kockám hozzá), pedig egy-egy alkalommal nagyon jól jöhetett volna: Tactical Withdrawal, Experimental Techniques. Ezeket legközelebb igyekszem beilleszteni a repertoárba. Ill. a varázslóknak és varázslatoknak az eddigi tapasztalataimhoz képest itt relatíve kis jelentősége volt. Részemről mindenképp. Mondjuk Ilac legalább a "Wall of Thorns" spellel tudott plusz egy erdőt castolni minden körben, ahhoz, hogy az "Ambush"-t tudja használni. A végén nem sokon múlt, h ezzel leszedje a Titan-t.

Jó csata volt, nagyon fordulatos és megtetszett a Masters of the Underearth csatatábla is. Valószínűleg legközelebb is megfuttatom őket - hétfőn lesz egy 4-es csata a TLK-ban. Viszont a Lords of the Wild-ot is szeretném majd kipróbálni. Mivel az O&G seregemből azt is ki tudok rakni!

Peace,

Meeri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatadal.blog.hu/api/trackback/id/tr8516076588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása