2020. augusztus 21. 22:53 - MeeriM

Chain of Command: Szövetséges hadgyakorlat

Ismét Chain of Comand-ot játszottunk a TLK-ban, de ezúttal mindkettőnk számára teljesen új csapatokkal. Szg maradt a birteknél, de ezúttal ejtőernyősök helyett egy felderítő szakaszt (Recce) hozott. Én pedig a változatosság kedvéért a második világháborús amerikai ejtőernyősök kifestésébe kezdtem bele, így őket szerettem volna kipróbálni. Teljesen véletlenül realizáltam, hogy lényegében egy szakaszt ki tudok állítani. Támogató egységekből pedig van jó néhány a polcon...M8/M20, M3A1, CCKW-353, Sherman, M18 Hellcat. Így egy szövetséges hadgyakorlatot szimuláltunk és játszottunk le.

A hadgyakorlat során egy brit felderítő szakasz konvoja és egy amerikai ejtőernyős szakasz kerül tűzharcba. A küldetés szerint az ejtőernyős egységek beérkezésekor D6-tal dobni kell. 3+-on rendben ment az ugrás és a földet érés is, a kijelölt gyülekezési pontok körül. 1-2-re ellenben a gyülekezési pontoktól távolabb tudnak csak földet érni (pl. kedvezőtlen széljárás). Ekkor véletlenszerűen szintén D6-tal ki kell dobni azt a táblaszélt, ahol belépnek az egységek. További megkötés, hogy ebben az esetben csak pisztolyok és géppisztolyok vannak az egységnél. Lövés parancs esetén csak minden második figura lőhet. A felszerelésüket az egyik "Jump-off" pont érintésével tudják kiegészíteni, innentől a normál szabályok szerint harcolnak.

A hadgyakorlat színtere: T-útkereszteződés, az utat sövények, kerítések szegélyezik. Körben dombok, erdők, mezők, valamint néhány romos épület.

Az első amerikai egységek ejtőernyős ugrása sikeres volt. Egy ejtőernyős raj egyből be vette magát egy jól védhető, a gyülekező ponttól nem messze fekvő falakkal körbevett területre. Szintén az első hullámban érkezett egy tüzérségi megfigyelő, aki az út menti romos ház emeletéről remekül szemmel tartotta az utat, ahonnan a brit konvoj érkezésére számítottak.  

A brit felderítő szakasz előőrse egy gyalogsági raj személyében az út másik oldalán lévő kőkerítések mögött foglalt állást. Tűzharc itt még nem alakult ki rögtön mivel az erdő akadályozta a látási viszonyokat a két egység közt. Az amerikaiak azonban nem haboztak és az úton begördült egy M20-as felderítő páncélautó nehéz géppuskával. Rögtön tüzet nyitott a brit felderítő rajra és lekaszálta a Bren géppuska kezelőt és a töltőt.

Sőt egy újabb amerikai ejtőernyős raj érkezett, akik az erdő fáinak takarásában nyomultak előre, miközben a másik egység géppuska kezelő csapata kőfal fedezékéből kitörve az erdőben foglalt új harcállást. 

img_0370.JPG

Közben a brit konvojt vezető páncélautó is megérkezett és 37mm-es lövegével egyből viszonozta a tüzet az M20-asra. Ez a lövés még célt tévesztett. A veszélyt azonban észlelte a brit 50mm-es aknavetőt kezelő egység is. Ők egy jó erős Earl-grey-t még felhörpintettek majd elkezdték módszeresen füst gránátokkal megszórni az előre nyomuló amerikai egységek előtti területet.

Az M20-as érzékelve a veszélyt lehúzódik az útról, az azt szegélyező kerítések relatív fedezékébe. Közben tovább lövi a brit rajt a szemközti kőfal mögött, ahol egyre nagyobbak a veszteségek.

img_0376.JPG

Az eddig harcba dobott ejtőernyősök tovább haladnak az útkereszteződés melletti erdőben a brit állások felé. 

img_0380.JPG

Az előrenyomulást némiképp megakasztja, hogy a brit páncélautó újabb lövése eltalálja az M20-ast és harcképtelenné teszi a nehéz géppuskáját. A járműből füst csap fel. Egy piat team is feltűnik, mely szintén célba veszi az M20-ast, de nem találnak. A legénység igyekszik a környező dobok közt fedezéket találni.

A britek felderítő konvoja (3 universal carrier, benne egy raj) is beérkezik, ahogy a páncélautó töri előre az utat.

Piat team

img_0385.JPG

Universal Carrier-ek

Egy későn landolt és összeállt amerikai desszantos egység is megérkezik végre. A dombok mögül céljuk a A "jump-off" pont elérése és fegyverzetük kiegészítése.

img_0387.JPG

 

A romos ház emeletéről a megfigyelő tüzérségi támogatást kér, látva hogy a teljes brit konvoj a célterületre ért. Az amerikaiak bár kicsit kapkodva és így nem túl pontosan, de aknavetőikből tüzet zúdítanak az útra. Ezzel megálljt parancsolva a brit konvoj haladásának. Az egyik universal carrier találatot kap, képtelen tovább haladni, a legénység épségben maradt tagjai kiugrálnak a füstölgő roncsból az út menti mezőre.

img_0386.JPG 

Brit részről még egy gyalogos raj felbukkan az utat követő dombok mögül és rálőnek a szemközt amerikai ejtőernyős egységre, mely éppen a kerítéseken mászik át, hogy átkeljen az úton.

img_0389.JPG

 

Ezen a ponton lejárt az időnk, így véget vetettünk a hadgyakorlatnak. Lehetett volna még folytatni, de az aknavető záró tüze lefogta a britek egységeinek jelentős részét. Viszont így az amerikaik sem igazán tudtak előre haladni. Ahol lehetett volna, ott Szg bevetette a gyalogságot. Így ezt a harcot még lejátszhattuk volna, fokozva az izgalmakat. Nem tettük, mivel a következő megbeszélt Bolt Action bemutató játékra megérkeztek a német páncélgránátosok Arnold vezetésével. Így ugyanezen a terepen, de egy teljesen más ww2 játékrendszer szerint, játszottunk egy 750 pontos csatát. Erről is jön majd egy rövid összefoglaló. Előtte azonban egy Saga Age of Crusades csata jelentést szeretnék megírni nektek.

 

Köszönöm az izgalmas hadgyakorlatot Szg-nek és a brit felderítő szakasznak! Izgalmasnak tűnik az amerikai csapattal való játék is. Sokat dobott a küldetésen, hogy kissé véletlenszerű az egységek beérkezése, így mindig új helyzet van, ha nem a tervek szerint alakul egy-egy egység földet érése. 

Mindenképpen folytatom a festésüket és a talpalást.

 

Stay tuned! ;)

M

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csatadal.blog.hu/api/trackback/id/tr8216172640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása