2021. október 17. 22:59 - MeeriM

Saga Grand Melee Poland - Laima, egy ősi viszály és a negyedik csata

Kémeim jelentése figyelemre méltó volt. Nem csak az ellenség közeledett. Egy újabb keresztes sereg érkezett lengyel földről, de velük volt egy tagbaszakadt, hatalmas termetű harcos, aki jó egy fejjel a legmagasabbak fölé tornyosult. Feje, nyaka, mint egy bivalyé. Hatalmas, kétkezes fejszéjével egy suhintással zúzott szét pajzsot, acélt. Kegyetlen, vad harcos hírében állt. Pénzért ölt. Hidegvérrel. Boleslaw. Rögtön tudtam ki az, és azt is, hogy Konradért jöttek. A Teuton lovagrend renegát árulójának fejére komoly vérdíjat tűzött ki a rend. Bár azt gyanítottam, a lengyeleknek nem is annyira az arany kell, mint a politikai befolyás, vagy alkudozni akarnak a lovagrend nagymesterével, ha foglyul ejtik Konradot. Viszont nekem is szükségem volt még rá, így nem adhattam ki a kereszteseknek. Harcolnunk kellett ismét... Laima istennőnek mutattunk be áldozatot, törzsem papjának szakértő rituáléját követve. 

 

19d34ebae874bbfc3d2ce9b652b99e43.jpg

 

Negyedik ellenfelem Marek Barej, a Matisoft wargame bolt és klub tulajdonosa, aki szintén egy nagyszerűen festett keresztes sereggel érkezett a versenyre. A kémeim szerint eddig 2 győzelemmel és 1 vereséggel állhatott a 2-3. helyen, a csaták során gyűjtött győzelmi pontok függvényében. Az első asztalon küzdöttünk meg és nyilvánvaló volt, hogy aki itt veszít, annak már csak matematikai esélye lesz, hogy Michalt befogja. 

img_2231.JPG

4. Csata - Old Feud

Ebben a küldetésben mindkét sereghez csatlakozik egy-egy Hero karakter egy előre megadott listából választva. A csata kimenetele azon múlik, hogy ezek a karakterek túlélik vagy sem a harcot. Amennyiben nem tudnak egy adott távolságon kívül (L, 12") kimozogni a saját táblaszéltől, akkor olyan, mintha nem élték volna túl az ütközetet. Amennyiben mindkettő túléli vagy egyik sem, akkor Massacre Victory pontokat kell számolni.

Ellenfél: Marek Barej

Sereg: Keresztesek (Baltic Cursaders)

Összeállítás: Warlord lovon; Brute gyalog, nehézfegyverrel (extra karakter); 1x8 lovag gyalog nehézfegyverrel (2 pont testőr); 2x4 sergeant gyalog (1 pont harcos), 4x9 talpas számszeríjász (3 pont levy).

Ez egy meglepő húzás volt, amire nem nagyon számítottam, hogy valaki 3 pont levy-t fog hozni, mind számszeríjjal, ami nagyon tudja aprítani az amúgy is alacsony páncélzatú pogányokat. Igaz, hogy ennyi egységet nehéz aktiválni, pláne, hogy végül 4 db 9-9 fős egységben rakta fel őket Marek. Azt szerettem volna elkerülni, hogy ezek szétlövik semmi perc alatt a seregemet... A 8 db lovag gyalog pedig sokkal jobban tűri a lövéseket, mint az én szerettem volna. Ugyh éreztem, hogy ezekkel meg fog gyűlni a bajom.

244713906_2012747865560182_5396341012998317161_n.jpg

Saját sereg összeállításom: Warlord gyalog, Traitor gyalog (extra karakter, Konrad aTeuton lovagrend néhai áruló tagja), Priest, 1x6 nehézfegyveres testőr, 1x6 testőr lovon, 1x6 harcos pajzzsal, 2x5 harcos íjjal.

Röviden az volt az elképzelésem, hogy kell a Priest, mert kellenek majd a ritka Saga kockák és ebben a küldetésben egyébként is 1-2 fontos közelharc lesz, amin eldől a dolog. Így teljesen mindegy hogy eggyel több vagy kevesebb harcoló egységem van. A másik, hogy ha Marek tényleg szét akar lőni a sok számszeríjjásszal, akkor meg azért teljesen mindegy... Ezen kívül szükségem volt egy gyors ütőképes egységre (lovas testőrség), és egy taktikai egységre, amit akkor vetek be ha meleg a pite itt, vagy ott. Ők a gyalog testőrök, akiket Meza-Mate-val tudok mozgatni.

244326661_2012752022226433_3773890286340746260_n.jpg

Marek "nyerte" a kezdeményezést, így a terepek felrakásakor ő kezdett egy romos tereptárgy felrakásával az asztal közepére, de kicsit közelebb a saját felrakási zónájába. Biztos voltam benne, hogy ide akarja rakni a Brute-ot. Folytatásként felraktam egy nagy mezőt a romtól kicsit jobbra, ezzel teljesen blokkolva az a szárnyat.

img_e2230.JPG

 Ellenfelem következett egy nagy dombbal, ami nyílt terepnek számít.Ezt az én jobb szárnyam helyére tette. Mivel fent volt már 3 terep, így nálam volt a döntés, hogy vagy felrakok még egyet, vagy a meglévők közül mozgatok egyet. Természetesen leraktam még egyet. Ez lett bal oldalt felül egy kis mező. Marek mozgatott (erre már pontosan nem emlékszem), de sok jelentősége nem volt. Én pedig utolsó terepként leraktam egy nagy erdőt a saját bal oldalamra, hogy a szokásos bázisul szolgáljon. Úgy tettem fel, hogy ha majd a Traitor-t ki kell mozgatni a megfelelő távolságra, akkor még mindig a terepen belül legyek, és így fedezékben legyek a lövések ellen.

A seregek felrakását a fenti képen lehet látni. A keresztesek 4 egység 9-9 fős számszeríjásza és 2 egység 4-4 fős harcosa gyakorlatilag azt a feladatot kapta, hogy a saját oldalukon lévő tereptárgyakat teljesen befoglalják és ellehetetlenítsék, hogy Meza-Mate-val átmozgassak egy egységet. Ennek belül nagyon örültem. Ha nem mozog velük, akkor elég a sereg többi részével foglalkoznom. Ha kimozog valamelyikkel legalább, akkor ott fogok tudni támadni a gyalogos nehézfegyveres testőrséggel. A keresztes vezér és a Brute a romos terep mögött kapott helyet. A 8 gyalogos lovag pedig az én bázisommal szemben a szélen. Na ezektől nagyon tartottam.

Minden egységemet a nagy erdőbe állítottam fel, kivéve természetesen a 6 lovas testőrt, akikkel szerettem volna kontroll alatt tartani a Brute-ot, ha előmerészkedik a romos terep mögül. Az erdőben a harcosaim álltak az első sorban, mivel az íjakkal reméltem meg tudom majd kicsit ritkítani a keresztes lovagokat. Mögöttük álltak a Warlord, a Priest, a 6 gyalogos testőr és a Konrad a Traitor! Szóval ide kellett beverekednie magát Marek fegyvereseinek. Mint általában, most is a türelem volt a kulcs.

 

Boleslaw, a keresztes hadúr parancsait várva egy számszeríjász egység mögött. 

img_2233.JPG

 

Marek kezdte a játékot és az első körében előre mozgott a testőrökkel, valamint, amit nem értettem a Warlord-dal és a Brute-tal hátra mozgott. Egy kockát hagyott a God's Host képességen, amivel egyet tudott mozogni az én körömben a testőreivel, amivel még előrébb jött és fenyegetett.

A saját első körömben a warlordom előre parancsolta a lovasságot, akik egy gerely hajítás és Laima kombó után levettek egy harcost, az egyik, bal oldalon álló kis harcos egységéből. Így elvettem tőle egy Saga kockát, de még így is 7-et generált a saját körében a keresztes oldal. Ezután visszamozogtam Kiire-vel ritka kockát használva, hogy elkerüljem a fáradtság jelzőt. Marek természetesen mozgott a lovagokkal a körömben.

img_2232.JPG

Páncéljukon és hatalmas alabárdjaik élén megcsillant a nap gyenge fénye és elvakította szemünk világát egy pillanatra. Határozott léptekkel, lassan, de biztosan közeledtek. Megfeszítettük íjainkat és célra tartottunk. A jelre vártunk, hogy halált küldjünk ellenségeink sorai felé.

Ezzel a mozgással azonban lőtávon belülre kerültek a lovagok. Két egységemmel is lőttem, igaz ez most csupán csak 3-3 támadó kockát jelentett. Szerencsémre egy lovagot legalább sikerült lenyilaznom, ami azt jelentette, hogy az elkerülhetetlen közelharc esetében kicsit kevesebb támadás fog a nyakamba zúdulni.

Maradék kockámból a Vaenulik-ra és Dievs-ra tettem, amivel Marek körében akartam zavart kelteni, ahogy az már megszokott.

img_e2235.JPG

A keresztesek második körében jött is a lovagok rohama. Bár ezt két aktiválásból tudta csak megtenni. Valamint ide elhasználtam a Vaenulik-ot, így 2 fáradtsággal ért be a közelharcba a középső íjász egységemet választva. Ettől függetlenül nem volt kétséges, hogy felaprítja legényeimet. Nem is használtam fel a fatigue-kat, jó lesz, ha nem tud sokáig menetelni a soraim közt. Viszont a keresztesek meg pont nem szerettek volna sok fatigue-ot gyűjteni, így Marek itt a Valiat Hearts képességet használta, ritka kockával. Emiatt a közelharc végén, ha nyer (és nem titok, mindenkit miszlikbe aprított) nem kap fáradtságot. Talán egyet én is le tudtam csapni közülük, így ők is lassan, de azért koptak. A közelharc végén úgy döntött, hogy tovább megy és a Priest-et veszi célba. Ez kevésbé tetszett nekem, de volt még aktiválása a lovagokra így nem volt értelme a 2 fatigue árán megállítanom. A Priest-em is levágta. Ide már beérkezéskor 3 fatigue volt rajta, így 2-t ebből felhasználtam, hátha meg lehet menteni a vén sarlatánt, de ez sem segített. A közelharc végén 2 fatigue volt rajta. Viszont az összes egységemen gyakorlatilag nekem is 2-2 fatigue volt.

Valamiért nem mert vagy nem akart tovább menni a Traitor-ba. Valószínűleg az tartotta vissza, hogy csak 5-re vagy 6-ra talált volna és rengeteg testőr volt Konrad körül, akik mind segítségére tudtak volna sietni (Bodyguard). Minden esetre egy kockát megint hagyott a God's Host-on, amivel nem csak mozgatni lehet az ellenfél körében, de pihentetni is. A Dievs képességemmel a Brute-ot piszkáltam, így itt Marek egy kicsit elbizonytalanodott, hogy mit is csináljon, mert kimozogni még nem akart, viszont mindenképpen egy fatigue került a Brute-ra, ami később jól jött, mert egyenlőre nagyon messze hátul volt, szinte az alapvonalon, így innen jó pár mozgásra lett volna szüksége, hogy kimozogjon a negyedik kör végére.

A saját körömben a Traitor-t aktiváltam, aki mivel "M-en" belül volt (6"), kiosztott egy fáradtságot a keresztes lovagoknak, akik azt rögtön le is pihenték a God's Host-tal. Viszont így maradt a 2 fatigue, ami nekem ideális volt arra, hogy a hátul álló 6 gyalog testőrömmel Perkons-sal megrohamozzam a lovagokat és egy Laima-t itt is bevessek. Ez nagy mészárlást eredményezett. Előtte természetesen mindenkin, akin érdemes volt egyet pihentettem. A lovagokat lekaszáltam a baltáimmal, de nálam is csak ketten élték túl az ütésváltást.

img_e2236.JPG

Viszont ez két dolog miatt kellett. Marek nagyon vezetett a Massacre pontokat tekintve, így kicsit feljebb zárkóztam. A másik, hogy az is világos lett, hogy a Traitor-t nem fogja tudni elintézni. Csak úgy nyerhet, ha kimozgatja a Brute -ot, és kihúzza nagyobb veszteségekkel a csata végéig. Én meg pont arra vártam, hogy a Brute hol fogja kidugni az orrát, hol lesz egy rés. Ezért elkezdtem méregetni a távolságot, hogy kicsit paráztassam. Ha hátul marad nyerek, mert a Brute elesettnek fog számítani én meg előre tudok mozogni a Traitor-ral. Ha kijön, akkor lecsapok rá a lovassággal. Ugyh elkezdtem velük helyezkedni.

A negyedik körben (utána D6-tal dobni kell, hogy lesz-e még további 5. és 6. kör) a keresztesek elkezdték kimozgatni a Brute-ot, de nem mozgott ki teljesen, volt is rajta fáradtság, de ott hagytam. Nekem viszont már nem volt papom és nem dobtam ki a szükséges Saga kockákat, így még nem akartam kockáztatni. Csak a Traitor-t mozgattam ki, hogy mindenképpen túlélje a csatát. Ha vége, nyerek, de ez csak 1-es dobás esetén lett volna, így egy 5. kört még játszottunk. 

Marek kimozdult és telepakolta a boardot védekező képességekkel (plusz védekező kockák és páncélmentők újradobása). Én meg voltam annyira szerencsés, hogy 1 ritka kockát dobtam, ami azért kellett, hogy 2 mozgásból a lovasaimmal berohamozva (Perkons +4 támadó kocka), Laima (+2 támadó kocka és +2 autohit a két fatigue miatt) és Suvvaatamaton (ritka kocka, rontott támadások újradobása) szándékoztam lenyomni a Brute-ot. Ugyan volt rajtam 1 fatigue, ami miatt csak 5-re találtam, de a sok támadás, újradobás és 2 autohit segített. Marek nagyon jól dobta a mentőket, amit nem, azt ő is újradobhatta. Megint 1-2 dobáson múlt csak, de sikerült legyűrnöm a Brute-ot. Így aztán valamivel kevesebb győzelmi pontot szerezve (15-16 köröl írtam) sikerült nyernem a küldetést!

img_2234.JPG

 A keresztes sereg nagy része, összesen 4 pontnyi számszeríjász és harcos nem csinált semmit az egész csatában, csak ellenőrizték a bokrokat, bozótosokat, hogy nehogy hátba támadjam őket. A 8 lovag nehézfegyverrel komoly ütőerő, de azért a seregem nagy részével egyszerre nem tud elbánni. Szerintem hiba volt a Priest-re menni, mivel az Saga kockát nem generál nekem. Forgatni ugyan nem tudtam, miután leesett, de még mindig volt 5 kockám ami azért nem rossz. Ha leszedett volna még egy kis harcos egységemet, akkor lehet, hogy azzal többre megy. Így sok erőforrásom maradt a végén a mindent eldöntő rohamra. 

Nagyon taktikus csatát játszottunk, végig gondolkozni, mérlegelni kellett és figyelni, hogy ne hibázzak. Köszön Marek, egy élmény volt! Izgalmas és fordulatos és megint türelmesnek kellett lenni és kivárni a megfelelő pillanatot, ahol persze el is úszhatott volna a csata. Hétfőn délelőtt meglátogatunk a Matisoft-ban, hogy vásárfia nélkül ne térjünk haza:)

 

A vezéred megúszta, de Konrad marad a táboromban, Boleslaw a bérgyilkos, akit ideküldtek pedig az életével fizetett. Vidd haza a fejét uradnak! Más üzenetet nem küldök neki, de ilyen levágott fejekkel fogom díszíteni az erdőinket, ha az észtek földjére kíván lépni. 

-M-

Szólj hozzá!
2021. október 11. 20:36 - MeeriM

Saga Grand Melee Poland - Vaenulik, a harmadik ütközetről szóló dal

Harmadik ellenfelem, Krzysztof egy szaracén sereggel érkezett a versenyre. A szaracénok eléggé tájidegennek számítanak a Baltikumban, így természetesen az én fejemben egészen másként alakult a narratíva...

3. csata - Claiming Territories

A Kijevi Nagyfejedelem háborúzott a Novgorodi kuzinjával. A Rurikovok mindenféle leszármazottai folyton viszálykodtak. A Kijevi zsoldba fogadott Volgai Bolgár, török származású sztyeppei lovas nép egy kis felderítő kontingense pedig kellően messzire elkalandozott a Navgorodi Köztársaság területét fosztogató főseregtől. Eltévedtek az ismeretlen, ellenséges tájon és már mélyen az észtek szent földjének belsejében jártak. Felderítőim napokon át messziről, észrevétlenül követték e távoli és ismeretlen lovas harcosok menetoszlopát, miközben egyre jobban szorult a hurok körülöttük és végül teljesen be lettek kerítve. Vezérük, Ibn-al Krzysztof bízva fegyvereik erejében és harcosaik képzettségében az ütközetet választotta, ahelyett, hogy űzött vadként meneküljön tovább. Ki kellett törnie a gyűrűből, de a visszavonulási utat sem veszíthette el, hiszen csak az volt a biztos irány, amely felől ide jutottak. Vaenulik pedig annyit tesz az észtek nyelvén, mint ellenséges, már pedig az erdőkkel, mocsarakkal tűzdelt táj határozottan ellenséges volt az eltévedt volgai bolgárok számára.

3aqo5n4ncps61.jpg

Az ütközetre a jócskán a délutánba csúszó ebédszünet után került sor. Egyben ez volt a nap záró eseménye is a rendezvény szempontjából. Jelenleg mindketten a középmezőnyben álltunk 1 győzelemmel és 1 vereséggel. Tulajdonképpen még mindig maradtam a 2. asztalon, vszeg az előző körben gyűjtott sok győzelmi pont miatt, ill. a hátrébb lévők döntetleneztek egymással vélhetően. 

Közben az előttünk lévő asztalon Marek Barej és Michal Pisarski csatáztak az első-második helyért, mindketten 2 győzelemmel álltak ez idáig.

244441157_2006617369506565_2591797058307452453_n.jpg

Feltett szándékom volt, hogy visszatérek a győztes hadi ösvényre, de a soron következő is egy elég kellemetlen küldetés. Ez és az előző volt az, amelyekre a legtöbbet készültem előzőleg, mert a seregemnek nagyon előnytelenek és igencsak meg kell változtatni a taktikát, hogy egyáltalán esélyem legyen sok esetben akár csak egy döntetlent is kihozni belőle.

Ellenfél: Krzysztof Gizinski

Sereg: Szaracénok

Összeállítás: Warlord lovon, 1x4 testőr lovon, 1x4 testőr lovon visszacsapó íjjal, 1x12 harcos lovon visszacsapó íjjal, 1x4 harcos lovon visszacsapó íjjal, 1x12 talpas íjász (levy), 1x8 Borderers (zsoldos).

9138cfd5-6616-4da0-a442-10fc65957037.jpeg

A sereg gerince a warlord körül  vonult fel, a vezértől jobra és balra egy-egy lovas testőrség. Előttük négy harcos lovon és 12 talpas íjjal.

img_2207.JPG

A Claiming Territory küldetésben a terep felrakása után mindkét játékos feltesz 2-2 ojektíva jelölőt. Ezeket legalább L+S, azaz 16" távolságra kell felrakni a saját kiindulási oldal szélétől. Ezután kerülnek felrakásra a seregek. Az objektívák birtoklásáért Conquest Victory pontok járnak minden kör végén. Attól függően, hogy milyen egység (Warlord, testőr, harcos, levy) birtokolja (egyszerre egy objektívát csak egy egység birtokolhat) és az hány főből áll. A távolabbi 2 objektíva (saját) teljes pontot ér, míg az adott játékoshoz közelebbi (ellenfél által letettek) pedig csupán fele pontszámot érnek. Viszont minden körben maximalizálva van, hogy hány Conquest Victory pontot lehet szerezni. Az első kör végén max 3, utána max 6, majd 9 és így tovább.

d45836c8-fee7-4e05-ac2f-72490a22657e.jpeg

A Conquest Victory pontok maximalizálása érdekében fel kellett adnom a kis 6 fős egységek alkalmazását, mivel ezek nagyon kevés pontot generálnak. Így aztán úgy döntöttem, hogy egyrészt ismét bevetem a Priest-et, hogy tudjam manipulálni a Saga kockáimat, valamint csupán 2 pontból hoztam testőröket, hogy a harcosaim maximális létszámmal vehessenek részt az ütközetben.

A sereg összeállításom: Warlord gyalog, Priest gyalog, 2x4 testőr gyalog nehézfegyverrel, 1x10 harcos pajzsal kézifegyverrel, 1x10 harcos íjjal, 1x4 harcos íjjal.

A terv az volt, hogy a két nagy harcos alakulat foglalja a hozzám közelebbi 2 objektívát. Ezek sok pontot tudnak írni, vagy ha ellenfelem agresszíven letámad, akkor sokáig tudom kontesztálni és megakadályozni, hogy ő tudjon pontot írni. A 2x4 testőr feladata az volt, hogy a Meza-Mate-val a megfelelő pillanatban zavart keltsen, megakadályozza, hogy ellenfelem pontot írjon a 2-3 körben, amikor már sok pontot lehet szerezni. A kis 4 fős íjász egység pedig kockát generált, ill. végső esetben szintén be lehetett dobni Meza-Mate-val az ellenfél térfelére.

img_e2205.JPG

Ellenfelem kezdte a játékot. A terepek felrakásánál rögtön közepre tett egy romot (aminek szerintem nem sok értelme volt, mivel miután rájött, hogy ezt tudom használni a Meza-Mate-hoz, a talpas íjászait itt tartotta). Én első választásra feltettem a bal felső sarokba kicsit elforgatva egy nagy mezőt, mivel az objektíváimat ide szántam tenni a későbbiekben. Krzysztof folytatta egy mocsárral, amit a harctér jobb alsó sarkától kicsit beljebb tett le. Utolsó tereptárgyként egy nagy erdőt tettem le, a mocsártól kb S (4") távolságra, úgy, hogy a felpakolási zónámban legyen, ill. a középen lévő romos terepet Krzysztof már ne nagyon tudja el tolni felém.

Ezután leraktuk a 2-2 objektívát. A terep már eleve kedvezett nekem, de ezt követte az, hogy Krzysztof szerintem a lehető legrosszabb helyre rakta a saját szempontjából az objektíváit. Egyet berakott a mocsár és az erdő közé, ill. egyet az erdő másik oldalára. Én a bal felső sarokban lévő mező két nehezen megközelíthető sarka mellé raktam fel a sajátjaimat. 

A seregek felpakolása látszik a fenti fényképen. Amiből az is kitűnik, hogy az én térfelemen lévő 2 objektívát viszonylag könnyen tudom védeni, mert két szűk sávban lehet csak odajutni a másik oldalról. Miközben én tudok a Meza-Mate-val a romos terepbe és a mezőbe is átmozgatni egységet, hogy lesből meglepjem ellenfelem előrenyomulását vagy lassítsam azt (Vaenulik), ill. az objektívákra koncentrálva megakadályozzam, hogy ellenfelem pontot szerezzen. Krzysztof csak a Borderer zsoldos egységét tette az én objektíváim közelébe, viszont a zsoldosokkal lefoglalt objektívákért nagyon kevés pont jár...

img_2206.JPG

A csata leírásában most az eddigieknél kevésbé leszek részletes. Krzysztof nem nagyon mert előre jönni, az első 2-3 körben azzal volt elfoglalva, hogy az elhibázott felállását és terep felpakolását próbálja korrigálni. A talpas íjászokkal két mozgásból bement és befoglalta a középső romot, hogy ott ne tudjak a Meza-Mate-val hirtelen felbukkanni. Valamint a Borderers gerelyes zsoldosokat átirányította a bal szélen lévő objektívához. A felsőhöz pedig először bemozgatta a lovas testőrségét, majd később a warlordját. Ezeket egy-egy körben egymás után a két Meza-Mate-val beérkező nehézfegyveres testőrségem és a 4 íjász harcos felaprózta, kilyuggatta a Borderers-el együtt. Közben  akadályoztam hogy pontot írjon ezeken az objektívákon. Minden körben használtam a Vaenulik képességet, ami a bal felső nagy mezőtől 4"-re lévő egyik egységre tett fáradtság jelzőt. A másik testőr egységem a középső romos terepből kiindulva lerohamozta a fehér lovakon ügető testőreit. Így viszonylag gyorsan 3-4 kör alatt 7-ről 3-ra csökkentettem a szaracénok Saga kockáit. De a lényeg az volt, hogy az első kör maximális 3 Conquest pontja után minden körben 6-ot írtam, míg Krzysztof az első két körében tudott 3 vagy 4 pontot írni, azaz innentől akkora volt a különbség, amit csak nagyon vakmerő húzással lehetett volna megfordítani.

img_e2209.JPG

Ezt Krzysztof nem lépte meg. Nem tudom miért, de csak az 5 körben támadt ki a 12 fős lovas egységével. Bemozgott, lőtt majd rohamozott a mocsár és az erdő közt lévő egységemre. Volt pár veszteség itt is-ott is, de neki kellett visszavonulnia. Minden esetre ezzel az 5. körben már kontesztálta az egyik saját objektíváját...talán korábban kellett volna elkezdeni. Az én 5. és egyben utolsó körömben az íjászaim még leszedték pár lovasát, de már semmi lényeges nem történt. Kimaxoltam, hogy az ő térfelén a saját objektíváimon hogyan tudok még pár pontot írni (a Warlordot is átmozgattam Meza-Mate-val). Így a végén nagyon sokkal, nyertem...talán 26 pontot írtam, míg Krzysztof 10 alatt maradt.

img_2239.JPG

A mocsár, amit ő maga tett fel akadályozta abban, hogy a saját objektíváját támadja. A romos terep helyett egy nyílt dombot kellett volna feltennie, és akkor szabadon mozoghatott volna a lovassággal. De hát egy ellenséges földön, ahol a helyi törzsek kimanőverezték menetoszlopukat ez a mi lett volna ha esete.

Krzysztof, ez hamar eldőlt, de köszönöm a csatát! Játszottunk egy jót, ez a lényeg! Mindkét oldalon voltak vicces kockadobások. Nem mondom, most többször én dobtam átlag felett, mert Laima végre rám vetette vigyázó tekintetét! Nem álltam be védekezni, pedig ha nem csinálok semmit akkor is megnyerem a csatát. Úgy gondoltam, hogy lemészárolom a seregedet, amiért szent földünkre tetted a lábadat és közben jól szórakozunk. Sajnos sok jó harcosom életét elvették a tieid, de kellőképp megfizettél érte!

d41a6-peter_nicolai_arbo-hervors_dc3b8d.jpg

Az észtek vad mészárlása nem sok túlélőt hagyott a volgai bolgár felderítőknél, akik hanyat-homlok menekültek, de leginkább teljesen szétszóródtak és csapataim módszeresen levadászták őket, vagy a kimerültség és az éhség végzett velük

Közben félszemmel az első asztalt figyeltem, de nem tudtam ki hogyan áll. A csata végén kérdeztem meg Michal-t és tudtam meg, hogy ebben a körben is győzött...

244706614_2012750548893247_4868254329606373010_n.jpg

Kémeim déli irányból vágtattak be táborunkba nagy sietősen, és lihegve még mielőtt egy korty vizet ittak volna jelentették, hogy egy nagyszámú keresztes sereg érkezik a déli mezőségek felől. Sok a lovag köztük, de sok a számszeríjjász harcos is. Vezérük kevély, hatalmas csata ménen vezeti a hadoszlopot. Az este további részében a törzs rangidős nemes emberei a tábortűz körül megvitatták a helyzetet, felvázolták a lehetséges hadmozdulatokat, hogy milyen terepen lenne megfelelő a harcot vállalni, mire számíthat az ellenfél, és mivel lephetnénk meg...

Azt gyanítottam, hogy Marek Barej fog következni másnap az első csatában, mivel mindketten 2 győzelemmel álltunk. Kémeim így azt a feladatot kapták, hogy kifürkészték pontosan milyen sereget hozott, miből állnak erői, milyen lehetőségei vannak. Közben számba vettem a saját lehetőségeimet és próbáltam kitalálni a győztes stratégiát.

Minderről többet a következő bejegyzésben.

M

2 komment
2021. október 08. 21:55 - MeeriM

Saga Grand Melee Poland - Kiire, a második csata története

A "Kiire" jelentése gyorsaság, sietség. Nem keverendő össze a hasonló nevű japán Kagoshima prefektusban található várossal. A második körben, mint az már közismert, a második asztalon vitézkedtek legényeim. Ellenfélként a sors Michal-t és gyönyörűen, airbrush technikával festett balti keresztes seregét szánta az enyéimnek. Rögtön az elején látszott rajta, hogy kemény dió lesz.

2. Csata - Feasting and Pillaging

Az észt törzsek nagy lakodalmat ültek a litvánok felett aratott győzelem után. Több napos ünneplés, tivornyázás vette kezdetét. A sereg teljesen megfeledkezett magáról, még a szolgálatban lévő felderítők és hírvivők is folyton részegek voltak. Egy sörgőzös, hűvös, ködös hajnalon azonban egy józanabb felderítő vágtatott be zihálva tajtékzó fekete lován a táborba, hogy riadóztassa az övéit. Egy vörösben és ezüstben pompázó keresztes sereg közeledett a tengerpart irányából. Haladásukat nehezítette, hogy mocsaras-lápos vidéken kellett megtalálnia útját a rengeteg páncélos lovagnak. Ez némi időt adott a pogányoknak is, hogy rendezzék soraikat. Igen, ám, de a zsákmányuk jelentős része szanaszét hevert a mocsarakkal, erdőkkel körülvett tájon a korábbi napok nagy mulatozásai okán. Menteni kellett volna a menthetőt, mielőtt a keresztesek is szemet vetnek a megszerzett javakra.

e267a7fc30bafda9029ea496134ab74e.jpg

Ellenfél: Michal Pisarski

Sereg: Crusaders / Balti keresztesek

Összeállítás: Warlord lovon, 3X4 lovag lovon, 2X4 Sergeant lovon, 1x8 Turcopole (zsoldos, lovon), 1x12 talpas számszeríjjal.

img_2202.JPG 

A küldetés (Feasting and Pillaging) úgy néz ki, hogy a csatatér közepén 3 objektíva van egymással egy vonalban, egymástól egyenlő távolságra. A feladat, megszerezni, birtokolni (+3 VP), ill. levinni a pályáról (+6 VP). Ezen túl pedig a csatát túlélő egységeink után kapunk győzelmi pontokat (Survival VP). Ebből már az is logikusan következik, hogy nincs értelme Priest-et hoznom, mert azzal eleve kevesebb túlélési pontról indulnék, mintha egy pontért 8 harcost hoznék helyette. Másik jellegzetessége, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, hogy nagyon szűk sávban lehet csak felpakolni az egységeket, egészen közel az asztal széléhez.

Ebben a forgatókönyvben nagy-nagy szükségem lett volna a gyorsaságra és higgadt, gyors döntésekre! Ez egy hírhedt küldetés, amit meg is kellett a játék készítőinek FAQoznia, hogy ellensúlyozzák a kezdő játékos előnyét. Ennek értelmében az objektíva megszerzése után az adott egység már nem aktiválható többször az adott körben. Valamint az egység minden figurájának le kell érnie a pálya szélén, ahhoz, hogy érvényes legyen az objektíva lemozgatása.

img_2352.JPG

Ezen változtatások miatt az volt a tervem, hogy ameddig nem muszáj, nem veszek fel objektívát. Helyette arra koncentrálok, hogy az ellenfél egységeit ritkítsam és megakadályozzam, hogy ő levigyen akár egyet is. Ill. a végén felvegyem és megtartsam őket.

Segítségemre volt, hogy a keresztes battle board-ot jól ismerem, magam is játszom vele, tudom mire képes, mik az erősségei. Kevés váratlan dolog érhetett ebből a szempontól. Viszont az is tudtam, hogy ez a küldetés nekik lejt, mert nagyon komoly védekező képességeik vannak, ill. egy nagyon hasznos és olcsó Activation/Reaction, amivel az én körömben tud kellemetlenkedni és gyorsan kereket oldani a megszerzett zsákmánnyal.

img_2351.JPG

A keresztesek lovasságuknak köszönhetően nagyon gyorsak, és ha előre is rontanak mind közelharcban mind lövések ellen meg tudják védeni magukat (Without Fear of Being Wounded, Blessing of the Rightous). Így nyugodtan benyomulhatnak az objektívákra rögtön az elején.

img_2202_masolata.JPG

Az én sereg összeállításom: Warlod lovon gerellyel, 1x6 testőr lovon gerellyel, 1x6 testőr gyalog nehézfegyverekkel, 3x6 harcos íjakkal, 1x6 harcos pajzzsal és kézifegyverrel.

 img_2344.JPG

A kezdeményezést a keresztesek ragadták magukhoz, így előnyük volt a terep megválasztásában, hiszen kimanőverezték a pogányokat és így a mocsaras, erdős vidék egy viszonylag tisztán járható részére koncentrálták erőiket. Michal egy nagy dombot rakott le a saját felpakolási vonala elő, nagyjából középen. Ezen szabadon át tudott vágtatni, viszont innen én nem tudtam lesből támadni (open ground, nem pedig uneven). Én következtem és felraktam a pálya jobb felső sarkába egy nagy erdőt, hogy kiszorítsam és akadályozzam a felpakolását. Válaszul ellenfelem lerakott egy mocsarat az én felállási vonalam elé középre (a lenti képen erdőnek álcázta magát). Ezzel akadályozta, hogy zavartalanul rámenjek a középső objektívára, mivel kissé kerülnöm kellett minden irányból, de ami még rosszabb, hogy az objektíva esetleges gyors lemenekítését is ellehetetlenítette. Rajtam volt a sor, nem akartam tereptárgyat mozgatni, hanem inkább egy újabbat lerakni. Így letettem egy nagy mezőt a bal alsó sarokba. Utólag végig gondolva rossz döntést hoztam. Meglepetésemre (de egyébként rendkívül logikus módon) Michal nem állt meg és tovább folytatta a tereptárgyak felpakolását. Következett egy második mocsár (ezzel ezek ki lettek maxolva), ami a bal felső sarokba került és ezzel bevédte azt a szárnyat. Bakker, nemek kellett volna ide egy nagy mezőt lerakni és ezzel teljesen beszorítani középre a lovasságot! Megint én jöttem és egy kis mezőt helyeztem el jobboldalt alul. Ez kellett ahhoz, hogy gyorsan le tudjak csapni az előtte elhelyezkedő objektívára, ha szükséges. A középső és a bal oldali objektíva viszont a kereszteseknek állt már most. Michal még végül egy kicsit a pálya széle felé mozgatta a jobb felső sarokban lévő erdőt. Én viszont már nem tudtam újabb tereptárgyat lerakni, mert nem volt hely fizikailag. Bravó, ezt remekül csinálta, el kell ismernem! Sikerült rögtön az elején saját maga felé billentenie az esélyeket.

img_2203.JPG

A seregem felrakásánál újabb hibát követtem el. Egyrészt kellett volna 2x6 lovas testőr a nehézfegyveresek helyett, valamint ezeket kellett volna a középső mocsár két oldalára állítani, hogy gyorsan előre tudják vetni magukat. Ehelyett az 1x6 lovast választottam és őket jobb oldali mező jobb oldalára tettem. Mögöttük érkezett a warlord. Az 1x6 nehézfegyverest pedig a bal oldalsó nagy erdőbe tettem. A harcosokat a képen látható módon - 2 íjász alakulatot szintén a bal oldali erdőbe, ill. másik két egységet a mocsár egy-egy oldalára.

A keresztes sereg megindult az első körben, de csak 3 Saga kockával tudott játszani. Viszont gurított egy ritkát. Az egyik 4 fős lovas sergeant egység két mozgásból bement és felvette a középső objektíva markert. Mindezt tette úgy, hogy egy konga vonalban állt fel. Ha esetleg rálövök, elölről veszi le a veszteséget, vagyis ezzel neki segítek, mert a végén gyorsabban leér a pályáról (rövidebb az egysége). Tehát egyszerre kellett volna mind a 4 figuráját lecsapnom közelharcban! Számítottam rá, hogy ezt fogja csinálni, mert emiatt vált hírhedté ez a küldetés, de valahogy megbénított, hogy tényleg ez történik és mi a pék lapátot fogok tudni csinálni...??? Próbáltam nyugtatni magam, hogy játszom egy jót és elkezdtem cukkolni kicsit Michalt itt-ott, hogy ez nagyon gamey amit csinál :) hátha ki tudom billenteni az egyébként nagyon magabiztos és eltervezett manőverei kivitelezéséből.

A bal szélen egy 4 fős lovag osztaggal előre mozgott, de csak egyszer. Viszont egy Saga kockát hagyott a God's Host reakción, ill. a Without Fear of Being Wounded-on. Gyakorlatilag az én körömben az előbbivel felveszi a második objektívát, ill. van egy szuper védekező képessége, ha megrohamozom valamelyik egységét a kettő közül. Lőni nem volt értelme.

 Az első körömben 7 Saga kockával tudtam gurítani, de nem volt Priest, hogy forgassam a kockáimat. Sajnos nem is dobtam ritkát. Ill. kapkodtam az elején. Annyira azt éreztem, hogy a harmadik objektívát rögtön fel kell vennem (ami egyébként önmagában még nem volt hiba), hogy baromi nagy hülyeséget csináltam. A Meza-Mate-val átraktam bal alsó mezőből a jobb alsó mező objektívához közelebbi szélére a 6 nehézfegyveres testőrséget....és kimentem felvenni az objektívát. Pedig elég lett volna az egyik éppen használhatatlan íjász egységet erre használnom. Így rögtön az elején elpazaroltam az egyik fő ütőerőmet. A 6 fős lovassággal vakmerően előrevágtattam, a jobb szárnyról befelé húzva. Sajnos gerely hajítási távolságon kívül voltam, de egy második aktiválással megrohamoztam az objektívát bitorló 4 keresztes sergeant lovast.

img_2204.JPG

Ez a második aktiválás a Kiire volt, amire egy ritka Saga kocka jó lett volna, de ezt a kegyet most nem adták meg az ősi istenek. Így nem kerültem el a fáradtság jelzőt a második aktiválásért. Rohamból a gerelyekkel 3+-ra ütöttem, Michal nem használta a fáradtság jelzőt, így az rajtam maradt. Bevetettem Laima-t is (+2 támadó kocka, azaz összesen 14, ill 1 automatikus találat az ellenfélen lévő fatigue token miatt). Michal a Without Fear of Being Wounded képességgel a rontott páncélmentőit dobhatta újra. Szerencsémre ez sem volt elég és a 4 sergeant fűbe harapott. A testőreim közül talán 1 veszteség volt, de ami nagyobb baj, hogy 2 fáradtsággal és nulla védekező képességgel álltam a mező közepén. Szemben velem egy rakás számszeríjjász, két lovag egység és a keresztes warlord.

Viszont jelenleg nálam volt 2 objektíva és vezettem! Az igazság viszont az, hogy nagyon késélen táncolt a helyzet.

img_2203_1.JPG

 Innentől nem volt kérdés, hogy Michal az egyik 4 fős lovag egységével rohamozott az én lovasaimra. Le is vágott belőlük 4-et, én nem tudtam neki veszteséget okozni, így ismét fordult a kocka. Kicsit manőverezett a többi egységével, hogy blokkolja a rohamokat az objektívát tartó egységeinek irányába, ill. visszafelé haladt a a bal szélső objektívát őrző lovagjaival. Próbáltam Dievs képességgel zavart kelteni, de nem igazán tudtam hasznosan kijátszani, ugyh azt tudtam csak tenni, hogy a számszeríjászokat vagy a Turcoplokat bosszantottam vele, mikor melyikre rakott kevesebb aktiválást. Ezzel egy körben meg tudtam akadályozni, hogy a számszeríjászokkal leszedje a megmaradt 1 lovas testőrömet, akit ki tudtam menekíteni a veszélyhelyzetből, hogy legalább a pontját tartsa és Saga kockát is generáljon.

img_e2204.JPG

Annyit tudtam tenni, hogy elkezdtem a Meza-Mate-val "átdobni" a bal alsó mezőben kuksoló íjászaimat a jobb felső erdő szélére és lövésekre aktiváltam, hogy lemorzsoljak a lovagjaiból párat. Ez felemás sikerrel ment, de leginkább sehogy. Kb. a negyedik körben levitte a bal szélső objektívát a lovagokkal. A jobb szélsőért azonban még ment a közdelem. Már két íjász egységem volt itt, akik folyamatosan lőtték a lovagjait, akik azért szépen lassan fogytak, sajnos nem elég ütemesen. Előző ellenfelemhez hasonlóan piszok jól dobta a mentőket. Elhatároztam, hogy bevetem a warlordomat is. Az 5. körben dobtam egy ritkát, így egy aktiválással, egy Kiire-vel ritka kockából és egy Perkons (+4 támadó kocka) aktivációval berohamoztam egy 3 vagy 4 fős lovag egységét. Ezek blokkolták az utat, a mostanra két főre fogyatkozó másik egység előtt, akiknél az objektíva volt. A lovagokat lecsaptam, de sajnos én is sok fáradtságot szenvedtem, így a következő körben Michal egyrészt le tudta csapni a warlordomat az ő warlordjával, másrészt levitte a második objektívát is.

Az én 5. körömben mindezek ellenére volt esélyem, hogy ismét fordítsak az álláson. Mivel nálam viszonylag kevés veszteség volt, nála pedig eddigre vagy 5-6 lovag (1 teljes osztag) 4 sergeant (1 teljes osztag) és talán még pár figura veszteség volt. Relatíve jobban álltam egy picivel, mert én következtem, ill. mivel csupán 5 testőr és 1-2 harcos esett le tőlem, de nem vesztettem teljes osztagot ezek közül. Csak a warlordom volt teljes osztagnak számító veszteség. Michal-nak már csak kevés kockája volt, így nem nagyon maradt ereje a védekező képességekre és a warlordja is már 2 fáradtsággal állta csak a sarat a közelharc után.

img_2204_1.JPG

Az íjászokra tettem szinte minden aktiválásomat amit csak tudtam, viszont sajnos a lövés előtt közelebb kellett mozognom az egyik egységgel, hogy elérjem a warlordját. Rátettem a Laima-ra is kockát, de valami 2 lövés aktiválásból + Laima sem tudtam leszedni a warlordot. Hihetetlen szerencsével gyakorlatilag 1 kocka dobáson múlt, hogy nem tudtam megfordítani az állást, mivel a warlordja életben maradt. A maradék aktiválásom pedig arra ment el, hogy a saját 1 objektívámat levigyem. 

104638-bigcat.jpg

Ennek következtében a végén gyors számolást követően 30-29-re nyert Michal. Ha döntetlen lett volna a vége a pontokat tekintve, akkor is ő nyer, mert több objektívát szerzett és vitt le, mint én. Viszont, ha a warlordja leesik a az utolsó körben, amire minden esély meg volt, akkor meg én nyerek valami 3-4 ponttal. Az vigasztalt, hogy nagyon fordulatos és végig izgalmas csata volt, annak ellenére is, hogy rendesen megszívattam magam már az elején a tereppel és a sereg hadrendjével is. De egy vesztes meccsen 29 VP-t írni, az nem rossz és még akár a végén számíthat is, gondoltam.

Viszont egy asztallal lejjebb csúsztam és a középmezőnyben találtam magamat. Michal meg ment az első asztalra, Marek Barej szintén gyönyörűen festett, szintén balti keresztes seregével megütközni.

Eszméletlen csata volt, ellenfelem nagyon hideg fejjel gondolkozott végig. Volt egy terve, azt végig is csinálta. Egyszer tudtam picit megzavarni, de hamar túltette magát rajta. Rutinos volt és kíméletlen. Ezekből a csatákból rengeteget lehet tanulni. Szerintem eléggé megszorongattam a golyóit, láttam rajta, hogy nem ehhez szokott és végig ott kellett lennie fejben 100%-ban. Szóval stílusosan veszítettem, ha van ilyen. Az ősi istenek engem elhagytak most, a Fehér Krisztus meg vele és a keresztesivel volt azon a napon. Gazdag zsákmánnyal távozhattak az észtek földjéről. Ez mindenképpen bosszúért kiáltott.

Michal, gratulálok és köszönöm a csatát, nagyszerű győzelmet arattál! Jövőre a warlordod fejét egy póznára tűzöm és harcosaid asszonyai siratni fogják nem csak a férjeiket, de a gyermekeiket is! :)

Folyt. köv. a harmadik csatával, melyben egy furcsa török eredetű, félig nomád népcsoport harcosaival kerültem szembe...

2 komment
2021. október 07. 23:53 - MeeriM

Saga Grand Melee Poland - Taara Avita! Az első csata krónikája

A Taara Avitaa egy ősi észt csata kiálltás, ill. modern korunk fogyasztói társadalmában egy sör márka is ezen a néven fut és kerül az üzletek polcaira, hogy fáradtságos munkával megkeresett folyékony kenyere legyen a szomjuhozó ember fiának. Teljesen átszellemültem a rendezvénynek helyt adó repülési múzeum ajtaján belépve, így fennhangon Taara Avitaa-t kiáltottam, mikor végre lehetőségem volt bevetni ezt a trükköt rögtön az első csatában. Rendezvényszervező Jan már ekkor láthatta, hogy nem vagyok százas, de nagyon kedvesen elbeszélgettünk a kifejezés jelentéséről, mint kiderült ő is Balti Pogányokkal játszik, így nem haragudott meg a hangoskodásért :) 

Vessünk egy gyors pillantás a Battle Board-ra, mintegy emlékeztetőül, hogy ebből kellett főzni. Ill. utalok majd a használt képességekre, tehát ide vissza lehet tekerni puskázni.

img_2349.JPG

1. csata - Clash of Warlords

A Litván Nagyfejedelemség (még pogány) szolgálatában álló hadúrnak és kíséretének a Baltikum sűrű, sötét erdőkkel tarkított, dimbes-dombos tájain át vezetett az útja. Az észt törzseket jöttek adóztatni, litván uraiknak az éves "önkéntes" adományokat, ajándékokat begyűjteni. Cserébe a rend és béke fenntartásáért. Az észt házak rendkívül tűzveszélyesek! Legalábbis így tartja egy ősi pomerániai közmondás. Az észtek azonban harcias, vad nép, a termés szegényes volt az évben, így szorongatott helyzetükben úgy döntöttek a sarkukra állnak és kevésbé szívélyes fogadtatásban részesítik szent földjükre merészkedő hívatlan vendégeiket.

Ellenfél: Jakub Siradul

Sereg: Eastern Princes / Litván Nagyfejedelemség

Összeállítás: Warlord lovon, 2x6 testőr lovon gerellyel, 1x12 harcos nehéz fegyverekkel, 1x4 harcos, 1x12 paraszt íjász.

img_2196.JPG

Egy pillantás az Eastern Princes battle boardra, hogy lássuk mivel állunk szemben, milyen turpisságokra kell készülni...igen, tényleg ugyanazokat a kockákat használja mint én is :)

img_2350.JPG

 

Pagan Peoples seregösszeállítás: Warlord gyalog, Priest gyalog, 1x6 testőr lovon gerellyel, 1x6 testőr gyalog nehézfegyverrel, 1x6 harcos íjjal, 2x5 harcos íjjal.

A Clash of Warlords a legegyszerűbb küldetés, a szabálykönyv végén található. A cél egész egyszerűen több veszteség okozása az ellenfélnek (Massacre Victory Point), mint amit elszenved saját seregünk. Kicsit lehet variálni a felrakásnál (3 alternatíva van, de semmi igazán bonyolult). Továbbá van egy opcionális "véletlen esemény" táblázat is, de ennek használatához mindkét fél beleegyezése kell. Rögtön jeleztem, hogy ezt vétózom, mert van olyan kimenet, ami teljesen használhatatlanná teheti seregemet. Egyszóval baráti játékra ideális feldobni a hangulatot, megadni egy narratívát, de versenyre túl sok a véletlen tényező, ami döntően befolyásolhatja a csata kimenetélet. Ellenfelem, Jakub sem bánta szerintem. Egy nagyon kedves srác volt, jól beszélt angolul. Az összes ellenfelem közül neki volt egyedül (!) angol nyelvű battle board-ja, a többiek mind lengyel kiadást használtak...ami kissé nehezítette végig, hogy azonosíthassam éppen mit terveznek az adott körben. Azért valahogy sikerült mindig követnem az eseményeket :) 

img_2197.JPG

Jakub, ahogy a képeken is látszik nagyon szépen festett sereget hozott, élmény volt a játék már csak ebből a szempontból is. Végig baráti volt a hangulat, nem nyafogott egyikünk sem, persze egy kicsit viccelődtünk egymással néhány kiváló vagy éppen botrányos kocka gurítás után. Egy-két alkalommal kölcsönösen előzékenyek voltunk. Szóval minden nagyon jó hangulatban indult. Természetesen az elején annyira gyorsan történt minden, hogy fotókat készíteni csak kb a csata 2. körétől tudtam. Hiába, a Skaldok emlékezete kissé hiányos volt még az előző este elfogyasztott mézsör másnapi mellékhatása miatt.

img_2327.JPG

Az alábbi képen látszik a lényeg: Jakub volt a kezdő játékos, de a tereptárgyak felpakolásánál elszalasztotta középre betenni a dombot (open ground - levonás nélkül szabadon lehet átmozogni rajta), így én rögtön az első választásomként feltettem egy nagy mezőt. Ez látható a kép bal oldalán. Ettől még balra volt a domb. Második terepként Jakub egy mocsarat (dangerous terrain) rakott le a középső mezőtől balra felfelé a saját kiindulási zónájába. Én beraktam egy kis mezőt (jobb felül) Jakub kiindulási területére, ő mozgatott egy tereptárgyat (nem sok jelentősége volt), majd felraktam egy nagy erdőt (jobb oldalt alul) - ez lett a bázisom.

A seregek felpakolásánál Jakub igyekezett befoglalni a jobb felső sarokban lévő mezőt egy 12 fős paraszt íjász egységgel valamint a kis 4 fős harcos egységével. Ez sikerült is neki, ide nem tudtam a Meza Mate-val áthelyezni egységet, hogy lesből támadjak. A mezőtől jobbra tette fel a Warlordot, ill. előtte az egyik 6 fős lovas testőrséget. A képen nem látható bal oldalon volt a legszélén a másik 6 fős lovas testőrség, mellette kicsit középre húzva a 12 fős nehézfegyveres gyalogság. Nagyon félt a középen lévő nagy mezőtől, mert innen tudtam lesből támadni, hiszen ezt nem tudta a felpakolásnál befoglalni, ill. túl nagy ahhoz, hogy azt teljesen befoglalja. Valószínűleg ezért osztotta ketté a seregét. Ez nekem kedvezett, ha tudom kellőképpen lassítani az egyik felét, akkor a teljes seregem harcolhat a litvánok kb. fele seregével! A terv tehát az volt, hogy feltartóztatom, lassítom, amennyire csak lehet a bal szárnyát amíg szétzúzom a jobbszárnyat. Ez volt a gyengébbik láncszem, dacára annak, hogy a Warlord itt állomásozott, de még mindig kedvezőbb célpont volt, mint a 12 nehézfegyveres a másik oldalon.

img_2195.JPG

Úgy raktam fel a seregemet, hogy a Warlord, a Priest, 6 nehézfegyveres testőr, ill. a 3 db íjász egység a jobb alsó nagy erdőben állomásozott. Az íjászokat kitoltam a maximális 12"-re, hogy kicsalogassam a lovasságát. Valamivel hátrébb az erdő bal szélén állítottam fel a lovasságot. A bal szárnyamat tehát teljesen szabadon hagytam, de a középen elhelyezkedő nagy mező elég jól védte az oldalamat, mivel ezt sokáig tart megkerülni, vagy átgázolni rajta. 

A litvánok kezdték a csatát (3 Saga kocka az első körben), és ahogy várható volt előre vágtattak jobb oldalt a testőrök és hangos csatakiáltások közt elhajították gerelyeiket az erdőben lapuló észt íjászok felé. A Crossfire-t használta, így 2 sikeres mentőt újra kellett dobnom. A terep fedezéke miatt viszont ezt 3+-ra tudtam megtenni. Egyikük a lovasok visszavonulása után sem kelt fel, egy jókora gerely döfte keresztül a mellkasán. Szerencsére azonban ezzel még nem csökkent le rögtön a Saga kockáim száma. Így 6 kockát tudtam gurítani az első körben. 

Két kockából a Meza Mate-val áthelyeztem a 6 nehézfegyveres testőrt a középső mező jobb felső széléhez. Innen egy kockával a jobb oldali kis mező felé mozogtak, majd a Kiire-vel (ritka kockát használva a Priest jóvoltából) fatigue nélkül M-re berohamoztam a terepen keresztül az íjászokat. A közelharcban eleve 12 db támadásom volt 2+-ra, de Saavuttamaton képességgel újra dobtam a rontott támadásokat. Így 12 védő kockát kellett dobnia Jakubnak. 4-et lementett, de 8 íjász vesztesége keletkezett, ami azt jelentette, hogy eggyel máris csökkent a kocka száma. Mivel a litván íjászok 4 támadásából csupán 1 talált, amit sikerrel mentettem, ezért kockáztattam. Volt még egy aktiváció a testőrségre. A lovassággal semmi érdemit nem tudtam tenni, viszont úgy döntöttem tovább megyek a nehézfegyveresekkel ha már vérgőzös a hangulat. Újra rohamra aktiváltam őket, az íjászok mögött ácsorgó 4 fős kis harcos osztagba, mert innen elég egy figurát levennem, hogy tovább csökkentsem Jakub Saga kockáit. S-en belül voltak, így nem volt értelme, hogy csökkentse a roham távolságomat a közelharc végén kapott fatigue token felhasználásával. Két fatigue-val érkeztem a közelharcba. Jakub sejtette, hogy a legjobb, amit tehet, hogy megpróbál minél többet leszedni a testőreimből. Így 2+-ra talált, az eredeti 4+ helyett 2 fatigue-ot felhasználva, én meg 3+-ra. Ennek eredménye az lett, hogy ledaráltam az egységét, ami nagy-nagy riadalmat váltott ki az előbb elvert íjászokban és a közelben ácsorgó Warlordban. Viszont tőlem is leesett 2 vagy 3 testőr. Végül a lovasságomat előre mozgattam (manőver) úgy, hogy a középső mező fogja a bal oldalukat, ill. a jobb felső sarokba visszavonult litván lovasság ne tudja egy mozgásból lerohanni őket, ill. a mozgásuk után is a gerelyek hatótávolságán kívül legyek.

img_2340.JPG

Jakub kockái gyorsan fogytak, mert az eredeti 6 helyett, csak 4-et tudott gurítani. Viszont még az első körében feltette a Hesitation Order/Reaction képességet, amit arra használt az én első körömben, hogy ha a Meza Mate-t aktiválom, akkor kap 2 kockát a kör végén, amit tetszőleges szimbólummal feltehet a board-ra. Ezt gyakorlatilag minden körben elsütötte, így sikerült fenntartania a kocka számát szinte egészen a végéig. Mivel ezekből az egyiket rendszerint újabb Saga kockák generálására fordította, gyakorlatilag végig 7-8 kockával tudott játszani. Ügyes!

A második körben a litvánok lovassága ismét előretört a jobb oldalt, viszont most már az előre merészkedő lovasságom volt a célpont. Első mozgásuk végén gerely távolságon kívül voltak, így lőni nem tudott, de rohamot jelentett. Egy fatige-val érkezett meg, de használta a Lord of The East-et, ami Resilience (2)-őt ad a testőrségének. Nálam keletkezett 3 veszteség, nála felkerült még 2 fatigue a Resilience (2) miatt, de nem volt vesztesége. Nekem kellett visszavonulni a mező szélére. Közben a másik oldalon megkerülte a mezőt a másik lovas egységével, viszont a baltás harcosokat, beküldte a mezőre. Ez szerintem utólag hiba volt, mert itt nagyon lassan tudtak csak haladni.

A saját 2. körömben még mindig 6 kockát gurítva nem voltam rossz helyzetben, bár a veszteségeket tekintve kicsit jobban álltam, de szoros volt az állás. A jobb oldalt középen történt közelharc után kimerült, de még mindig 6 fős testőrségén akartam bosszút állni. Volt egy ritka kockám, amit az Ümber Piirama-ra raktam (3 kis egység aktiválása), illetve egyet a Priest-tel beforgatva Taara Avitaa-t harsogtak harcosaim. Mind a 3 íjász egység lőtt az erdőből, egyszer Laima-t is segítségül hívtam. A megmaradt 3 lovas testőröm kimozgott a mezőből, majd gerelyeket hajítottak a litvánok felé. Összesen vagy 20-25 támadó kockát eresztettem meg az ellenség felé, ám Jakub az ősi istenek kegyében állhatott ezen a ponton, ugyanis rendületlenül szórta a sikeres mentőket. Egy rossz dobása volt, így végül sikerült neki veszteséget okoznom, de mégis egy testőre fennmaradt, ami azt jelentette, hogy továbbra is 4 kockát generált, ill. az előbbi Hesitation trükköt ebben a körben a Laima képességem ellen használta...szóval megint 7-8 kockával játszhatott a 3. körben.

A maradék két Saga kockámat Jakub körére tartogattam (Dievs, Vaenulik), mert a bal oldalon a testőrsége túl közel került. Ideje volt lassítani őket. Ill. jobb felül a Warlordját akartam bosszantani.

img_2198.JPG

Taara Avitaa! Záporoztak a nyílvesszők és a gerelyek, ám az előre törő litván testőrség makacsul tartotta magát legalább 2 körön keresztül, pedig egy valóságos katlan alakult ki körülöttük. Egy véres közelharc felvállalása után  is maradt hírmondó, akit aztán nagy nehezen legyűrtek a szüntelen záporozó nyilak.

A litvánok harmadik körében kisebb zavarodottság lett úrrá a seregen. A bal szárnyon eddig zavartalanul előretörő lovasságon erőt vett a fáradtság, melyet a távolból hallható sebesültek jajveszékelése és halálhörgése válthatott ki belőlük. A litván Warlord lova megbokrosodott, ahogy az észt csata kürtök felharsogtak. 

A nehézfegyveres harcosok folytatták az átkelést a mezőn, a Litván Warlord miután újra átvette teljesen az uralmat megbokrosodott lova felett a Death Blow képességgel gerelyt hajított a testőrségemre, melyet Crossfire-rel is erősített, így újabb veszteségeim keleztek. A végzetét azonban nem kerülhette el, mert az észtek harmadik körében az egyik íjász egység lesből támadott, Meza Mate-val átraktam őket a jobb felső mezőbe, ahonnan rálőttek a litván Warlord-ra. Az első találatokat sikerrel mentette vagy Resilience (1) képességével hárította. Ez azonban csak szenvedéseit hosszabbította meg, a végzetét nem kerülhette el. Ismét lőttek íjászaim, és ekkor Laima-t hívtam segítségül. Ez már annyi találatot eredményezett, hogy még az istenek kegyét élvező Jakub páncélmentői sem segítettek rajta. Innentől már csak arra kellett játszanom, hogy a könnyű célpontokat letakarítsam és sok veszteséget ne szenvedjek. Így a jobb felső mezőben ragadt litván íjászokat levertem a megmaradt nehézfegyveres testőrséggel. A lovasságomat pedig kimozgattam a lehető legtávolabb a közeledő nehézfegyveres litván gyalogságtól.

A 4. és 5. körben még a megmaradt lovasságával próbálkozott Jakub veszteségeket okozni az íjászaimban, de annyira kimerült közben, és a szerencséje is elhagyta, hogy igazából már az én megmaradt íjászaim voltak rá veszélyesebbek, így visszavonult. A baltások nem értek oda sehova, így mivel lejárt az időnk beszüntettük az ütközetet.

245878762_2012801865554782_5115540664583162906_n.jpg

Nem emlékszem a pontos végeredményre, de az biztos, hogy 20-25 pont között írtam, Jakub kb 8-9-10 pontot zsebelt be, úgyhogy elég nagy lett a különbség a végére. (Ha megkapjuk az eredmények összesítését, javítom utólag a bejegyzést.) Nekem sikerült teljes egységeket levenni, amiért plusz pont jár, továbbá a Warlordját. Nálam teljes egység nem esett le, a Warlordom is életben maradt. Ez volt a fő különbség.

Ellenfelem végig jól játszott és jól használta a battle board-ját, végig szinten tartotta a kockáit a veszteségei ellenére is. A leírásban nem igazán találtam a helyet rá, de nagyon jól alkalmazta a Galvanised képességet is, amivel a 3-4. körben viszonylag frissen tudta tartani 2-2 megfáradt egységét. Viszont a terep felrakásnál rögtön az elején hibázott, valamint a legerősebb ütő egységét rossz helyre rakta fel az elején, majd rosszul mozgatta, ketté választotta a seregét. Így én el tudtam kerülni azt, amivel nem akartam harcba bocsátkozni, ill. sikerült fókuszálnom az íjaim tűzerejét a viszonylag könnyű célpontokra. Ezt ellensúlyozta, hogy magasan átlag felett dobta a lövéseim ellen a páncélmentőit. Nekem a Saga kocka dobásaimra nem lehetett panaszom, szinte mindig volt egy ritkám még az előtt, hogy Priest-tel bármit forgattam volna. Ez nagyban segített abban, hogy kihozzam az ütős kombókat a board-ból, tehát elbírtam az esetleges rosszabb dobásokat is. Viszont azt is megmutatta, hogy egy csatát gyakorlatilag a terep felrakásnál és a seregek felállításánál meg lehet nyerni / el lehet veszíteni.

A litvánok pogány hadura, akivel az észtek nyilai végeztek:

img_2199.JPG

 

További veszteségek a Litván Nagyfejedelemség adószedői közt:

img_2200.JPG

Egy közös fotóra is kerítettünk időt a csata végeztével, miután kielemeztük a történteket. Köszönöm Jakub, egy élmény volt! Remélem jövőre is találkozunk. Fantasztikus csatát vívtunk.

Innentől a sorsolás svájci rendszerben ment és a nagyarányú győzelem a második asztalra katapultált, azaz harmadik - negyedik helyről vártam a folytatást és az újabb Baltikumba merészkedő adószedőket, hittérítőket! A következő csata forgatókönyve az egyik legnehezebb küldetés számomra, de ezt egy következő krónikában fogom közszemlére tenni, mert elég hosszadalmasra sikerült már így is a beszámoló. Azt hiszem 1-1 bejegyzés kell csatánként.

Mit is mondhatnék végezetül, Taara Avitaa!

M

img_2201.JPG

2 komment
2021. október 06. 22:44 - MeeriM

Saga Grand Melee Poland - Út Varsóba, avagy fegyverbe szólítják a balti pogány törzseket

Ebben a posztban arról lesz szó, hogyan jutottam el a varsói Saga versenyre, az ötlettől a sereg festésen át a felkészülési csatákon keresztül addig, hogy minden tokkal-vonóval össze nem állt. A képek így a poszt közben a versenyre festett figurákat mutatják be :)

Talán először augusztus vége felé vetődött fel, hogy ki kéne látogatni Varsóba, mert a helyi Saga játékos közösség már nagyban szervezte az első hivatalos Lengyel Grand Melee versenyt. Erről a mai világban már természetes módon a Facebook-on értesültem. Kgb barátomnak nem kellett kétszer mondani, de Ilac mester sajnos korán elengedte a történetet. Aztán szerencsére pici vacillálás után Szg barátom is benne volt harmadikként a varsóba tartó magyar kalandozó csapatban.

img_2337.JPG

A két napos lebonyolítás, 5 lejátszható csata már eleve szimpatikussá tette a rendezvényt. Továbbá határozottan nagyszabásúnak tűnt a beharangozott maximális 96 indulóval. Végül ennyien nem neveztek, csupán 32-en, de ez is szép létszám szerintem. Korban nagyon vegyes, végül 30 főből álló társaság jött össze (1 Ukrán induló végül nem tudott eljönni), akik 3 divízióban versenyeztek. Szervezőkkel, segítőkkel, fényképészekkel, videósokkal, egyéb érdeklődőkkel és oldalbordákkal együtt, sacc per kábé összesen a két nap alatt lehettek 45-50-en a rendezvényen. 

img_2339.JPG

Eredetileg tavaly, 2020 őszén akarták megtartani, de mint az már ismert (hogy egy jellegzetes NSO közhellyel éljek) a Covid korlátozások és lezárások miatt elhalasztották. Így aztán végül 2021 október 2-3-ra lett áttolva az esemény. A lengyeleknél 2018-ban robbant be igazán a Saga, szerintem a második kiadás hozhatta meg az áttörést, na meg az, hogy akkor kezdte felkarolni a játékot és a közösség szervezését a Figurkowe Gry Bitewne (FGB) varsói wargame klub. Heti játéklehetőségeket és havi versenyeket szerveztek, amire varsó környékéről és más városokból is részt vettek rendszeresen a hobbi szerelmesei. 

No photo description available.

Szóval nagy utat tettek meg 2018 óta és szerintem egy kicsit örültek, hogy nemzetközi érdeklődés övezte az eseményüket és láthatóbbá váltak mások számára is. Sőt végül a magyar csapat részvételével egy igazi Közép-európai dzsembori kerekedett a dologból. Ez a bejegyzés még nem erről szól, de erre is sor fog kerülni, hogy beszámoljak róla.

img_2341.JPG

Onnantól, hogy eldöntöttük a részvételt és elkezdtük szervezni az utazást, el kellett döntenem, hogy mivel induljak, kell-e valamit összerakni, kifesteni, felpimpelni... Említettem, hogy 3 divízió volt, amiből számomra az Age of Hannibal ókori részleg esélytelen volt, mert a gall seregben még csak a szekerek egy része festett. Így ehhez rengeteg figurát kellett volna teljesen kifesteni kb. 1 hónap alatt. Ez annyira nem volt vonzó, ill. nem akartam sebtében összecsapni a gallokat.

img_2335.JPG

Így maradt a másik két lehetőség az Age of Vikings és az Age of Crusades. Mindkettőhöz volt több lehetőségem és ötletem is. Az Age of Vikings mindig a szívem csücske lesz, van is több seregem, amiket imádok és bármikor bármelyikkel szívesen játszom. Viszont a többi frakciót, a lehetséges ellenfeleket kevésbé ismerem. Az Age of Crusades mellett szólt, hogy a 2019-es londoni világbajnokságon Balti keresztesekkel vettem részt, már szereztem némi tapasztalatot a lehetséges ellenfelekből (Spanyol, Bizánci és Levantei keresztes), ill. ezt itthon is többször elővesszük egy-egy játékra. Így némi ismeretem van az Ordeenstaat, a Mongols, Moors, Saracens, Eastern Princes, Polish boardokat tekintve is.

img_2333.JPG

Hirtelen ötlettől vezérelve döntöttem el vmikor szeptember elején, hogy Pagan Peoples-t fogok vinni. Ehhez elég sokat kellett festeni, de nem volt kivitelezhetetlen, mert a figurák nagy része már össze volt rakva és elég egyszerű festeni őket. Sok szőrme (általam greenstuff-ból), láncing, kevés apró felesleges részlet. Így adott volt a motiváció, hogy végre befejezzem őket, ill. hogy legyen egy tematikus ellenfele a balti keresztes seregemnek. Ha esetleg bemutató játékot kellene tartani, vagy egyéb hasonló helyzetre gondolva. Mondjuk egy Historikum alkalmával...just sayin' :)

img_2325.JPG

A sereg nagy része gyalogos, igaz a testőrség lehet lovon gerellyel, ezért pár lovast is kellett festenem, de a meglévő seregeimből is be tudtam csempészni egy-egy figurát, ami beleillet a leendő összképbe. Objektíva markereim is voltak korábbról, ill. az egyik küldetéshez kell egy extra Hero figura, ami nálam egy Teuton áruló lovag (Traitor) és egy hegyomlás baltás erőember (Brute) lett. Előbbi adott volt, utóbbi a "To do" list végére került. A jelentkezésem végül akkor adtam le szeptember vége felé, amikor azért már láttam, hogy kivitelezhető a festés befejezése.  A felkészülési csatákat végig a pogányokkal csináltam, de egészen addig a pakliban maradt a "B" terv a balti keresztes sereg is.

img_2330.JPG

A Pagan Peoples egy nagyon érdekes gerilla taktikát igénylő sereg. Egyrészt eleve a felszerelésekből adódóan az egységek páncélzata a gyalog warlordot kivéve (neki 5-ös) maximum 4-es, de az íjjal felszerelt harcosoké csupán 3-as. Ehhez jön még, hogy a battle board képességek és aktivációk miatt célszerű maximum 6 fős egységeket kialakítani. Harmadjára pedig nincs igazi védekező képesség a board-on közelharcra és lövés ellen is csak egy (igaz, az elég jó és hasznos). Ez a néhány tényező azt eredményezi, hogy nagyon sérülékeny a sereg, könnyen felmorzsolódik, ha meggondolatlanul fejest ugrunk a csatába vagy nyílt küzdelmet vállalunk. A mérleg másik oldalán azonban ott van a terep maximális kihasználhatósága, az ellenfél lassítása, a rendkívüli mobilitás, gyorsaság és néhány nagyon ütőképes képesség mind közelharcban, mind lövésre. 

img_2348.JPG

Az összeállításon nem sokat teketóriáztam, tudtam, hogy a Warlord mellé nekem kell 3 pont (12 db) testőr és 3 pont (24 db) harcos. A Warlord jöhet gyalog vagy lovon gerellyel. A testőrség gyalog nehézfegyverrel vagy lovon gerellyel lehet felszerelve. A harcosok pajzsot és kézifegyvert vagy íjat kaphatnak.

img_2343.JPG

img_2344.JPG

img_2345.JPG

img_2346.JPG

Mivel 6 pontos csatákat játszottunk, de egy fix 7 pontos listából lehetett választani, ezért a kérdőjel az utolsó pontra korlátozódott. Úgy gondoltam, hogy levy-t nincs értelme hozni a koncepcióba, amit elterveztem, így első sorban a lehetséges zsoldosokat vettem sorba. A felkészülés során játszottam 1-1 csatát Ordenstaat, Polish és Baltic Crusader, valamint Moors seregek ellen. Az első két alkalommal kísérleteztem a Borderers (nagyot és sokat üt) és Scout (könnyű aktiválni, elmozog az ellenfél körében) zsoldosokkal, amik nem rosszak, de igazából nem rezonáltak teljes összhangban a sereg többi részével. A Priest egy szükségszerű választás volt, mert a board nagyon igényli a ritka kockákat, az meg teljesen lutri, hogy dobok-e ilyet és mikor. Ugyh a Priest ebben segít mert körönként tudok vele 1 kockát beforgatni (akár ritkára is és az esetek 95%-ban ez kell). Viszont maga nem generál Saga kockát, nem harcol, de célszerű életben tartani. Ugyh nem volt elsőre egyértelmű, ezért is akartam előtte letesztelni a másik két opciót (amikre egyébként a figurák már adottak voltak, festve). A Priest-et meg ki kellett festeni, igaz az csak egy modell és egyébként egy jópofa, vicces Footsore faragás :)

img_2331.JPG

 A Priest jól muzsikált a harmadik és negyedik felkészülési csatán (és tulajdonképpen később magán a versenyen is), ugyh életképesnek mutatkozott a koncepció.

A harcosoknál kellett sok figurát festeni, hogy legyen elég darabra akkor is, ha többségét pajzzsal akarom feltenni (ritkább esetben) és akkor is, ha íjakkal (ez az általánosabb). Ugyanígy a testőrségnél nem akartam magam kényszerű korlátok közé szorítani, így mind a 12-t ki kellett állítanom gyalog nehéz fegyverrel és lovon gerellyel is. Szerencsére a lovasokból a többséget be tudtam sorozni korábbi figurákból, de azért 4 pogánnyal ki kellett egészíteni a regimentet. A nehéz fegyvereseket szinte teljesen meg kellett csinálnom.

Nyilván mindenhol lehetett volna még kicsit cizellázni a részleteken, de szerintem nem lett rossz az összkép, versenyre tökéletes a talpalási sémával egészen egységes lett az összkép, amellett, hogy elég egyedi is, mivel több különböző gyártó figuráit használtam fel (Footsore, Drabant Miniatures, Gripping Beast, Conquest Games, Fire Forge, Victrix, Wargames Foundry, V&V Miniatures, Warlordgames), de még a régi Warhammer Fantasy bitz box-hoz is hozzányúltam. Figyelmesebbek felfedezhetnek egy régi Beastmen pajzsot, Chaos marauder fejet és köpenyeket például. A végén még egy sereg zászlóst is csináltam közvetlenül az indulás előtt, semmi extra flancolás, de egy kis plusz hangulati elem a seregbe.

Folyt. köv a csata beszámolókkal. Terveim szerint a 2 napról 1-1 külön bejegyzésben megemlékezve.

M

 

Szólj hozzá!
2020. szeptember 24. 22:02 - MeeriM

Saga: Age of Vikings csatajelentés - Last Romans vs. Anglo Saxons

Nemzetközi kitekintő a londoni Saga életbe, testvérem vendégszerzői tollából :)

Magister Militum jelentése a Szenátus hadügyi bizottságának, AD 787

Hadjáratunk megkezdődött a Birodalom egykori tartományainak visszahódítására Albion szigetén. Hős Stratégoszunk, Ducatus Minus, vezetésével előőrseink hídfőállást építettek ki a megszállás előkészítésére. Megfontolatlan módon  a helyi uralkodó megtagadta a behódolást bölcs és jóságos Császárunknak és mozgósította helyi védelmét.

 

Hat hónap után először játszottunk SAGA-t a helyi klubban, 6 pontos csata volt, a Change of Plans küldetést játszottuk a Book of Battles-ből.

Sereg összeállítás

 Last Romans (bizánciak)

Warlord (mounted)

1 pont Hearthguard (mounted)

1 pont Warrior (bow, warbanner)

2 pont Warrior

1 pont Levy (sling)

1 pont Levy (javelin)

Anglo-Saxons (angolszászok)

Warlord (mounted)

2 pont Hearthguard (mounted, warbanner)

1 pont Levy (bow)

3 pont Levy

 

bizanc.png

angol-szasz.png

Felrakás

A terep felrakásával kezdtünk. Én egy nagyobb méretű erdőt (high, uneven ground) raktam le az angolszászok oldalára és egy dombot az én térfelemre (high, open ground). Ellenfelem egy kisebb erdőt és egy mezőt (low, uneven ground) választott, ezek is a szászok oldalára kerültek.

deployment_1.jpg

A szimpatikus Bizánciak elviszik a civilizáció fényes lángját a barbár angolszászoknak

Mivel az angolszászok számbeli fölényben voltak, azt terveztem, hogy a tereptárgyak közti folyosókba kényszerítem a levy osztagokat, hogy ne tudják egymást támogatni.

A küldetés szerint az egységeket kockadobással kell felrakni, aki nagyobbat dob, az felrak egy egységet. Felrakásnál a jobb szárnyra koncentráltam a lövős egységeimet, hogy az angolszász bal szárnyon fenyegessék a két osztag Levy-t.

last_roman_skirmishers.jpgBizánci jobb szárny

A bal szárnyra pedig csalinak leraktam egy Warrior osztagot a Warlord és a lovas HG együtt. Velük azt terveztem, hogy az 1. körben gyorsan középre mozgok, hogy az angolszász bal szárnyat tudjam támadni a teljes bizánci sereggel.

last_roman_hearthguard.jpg

Bizánci bal szárny

1-2. kör

A játékot az angolszászok kezdték. Az első 1-2 körben mindketten helyezkedni igyekeztünk. Az angolszász bal szárnyon az erdő mögé húzódott a 2 Levy osztag, középen az íjászok rálőttek a szemközti Warriorok-ra, de nem okoztak sebet, a jobb szárnyon pedig előre mozogtak a lovassággal.

Látva, hogy az angolszászok hasonló taktikával akarnak engem csőbe húzni és hátra vonták a Levy osztagokat, én középre mozogtam a "csali" osztagokkal és előretoltam a jobb szárnyam, hogy rálőjek az erdőben ücsörgő íjászokra, akikből 1 leesett.

last_roman_right_flank.jpg

A bal szárny középre mozog miközben az angolszászok is pont az ellentétes oldalra húzódnak.

3. kör

A küldetés szerint a 3. kör végén Massacre győzelmi pontot számolunk, ezért mindketten taktikát váltottunk.

Az angolszászok aktiválták a Call to Arms (a Levy Warrior-nak számít) képességet és egy Levy osztag dupla aktivációval megrohamozta a Warrior-okat, utána pedig a 8 HG, szintén kétszer aktiválva ledarálta a megmaradt Warrior-okat. Közben a Warlord is közelebb mozgott a lovasok mögé. Unison képességgel (Fatigue nélkül aktivál mozgásra akár 2 egységet is) megpróbált visszavonulni a Levy és HG osztagokkal, de én elhasználtam a 2 Fatigue-ot a HG osztagon, hogy ne tudjanak mozogni.

Az én körömben a javelin-es Levy és a bow Warrior egységek 3 figurát lelőttek a lovas HG osztagból az Indirect Fire (lövés aktiváció +3 kockával) és Massed Volley (minden gyalogos osztagot aktivál egy lövésre) képességekkel. Ezután az én lovasaim berohamozták a meggyengült angolszász HG osztagot és a Superior Tactics képességgel (ezen volt egy 6-os "Krisztogram" kocka ezért kaptam +2 támadó és +3 védekező kockát) 3-at leszedtek veszteség nélkül.

4. Kör

Az angolszász Warlord igyekezett megtorolni a HG veszteségeit és aktiválta a Bretwalda képességet (10 fős egységnek számít és kap +1 páncélt) hogy megrohanja az én lovasaimat. Azonban a bizánci stratégia felülkerekedett mert kihasználtam a Protect (Activation/reaction, a bizánci játékos választja ki, hogy melyik egységre megy a roham) képességet, és így az angolszász Warlord a javelin-es Levy-t rohanta be, akiknek okozott 3 veszteséget, de ők is visszaütöttek 2 sebet (4 támadókockából 2db 6-ost dobtam amiket nem mentett le!).

angol-szasz_roham.jpg

A vakmerő angolszász Warlord saját vesztébe rohan.

Az én körömben a lovasságom leszedte a megmaradt HG-t (egy Fatigue emiatt ment a Warlord-ra), a lövős egységek és a még megmaradt Warrior osztag pedig több aktiváció árán legyűrte az angolszász Warlord-ot. A 4. kör végére az ellenfelemnek 4 Levy osztaga maradt fent, de az én lovasaim és a javelin-es Levy-k teljesen lefáradtak (3 Fatigue mindkettőn).

exhausted_last_romans.jpg

Kifáradt Bizánciak néznek szembe az angolszász hordákkal.

5. Kör

A küldetés szerint az 5. kör végén Survival győzelmi pontot számolunk, így nekem az volt a kérdés, hogy mennyire tudom bujtatni a legyengült csapataimat.

Az angolszászok már csak SAGA 4 kockát generáltak ezért nem tudtak sokat kombózni, de az ő jobb szárnyukon és középen 1-1 Levy megrohamozta a lovasságomat (2 veszteség nekem) és a javelin-es Levy-m (4 veszteség).

Én a maradék lovasságot a Warlord-dal együtt átmozgattam a saját jobbszárnyam irányába, illetve az Indirect Fire és Massed Volley képességekkel csipegettem az ellenfélből.

6. Kör

Ez volt az utolsó kör, aminek a végén Conquest győzelmi pontot számoltunk, ezért mindkét félnek az volt a célja, hogy minél több egységet bemozgasson az ellenfél térfelére.

Az angolszászok végül 3 Levy-t tudtak a bizánci oldalra bevinni, és közben leszedték a megmaradt javelin Levy osztagomat.

Bizánci részről a Warlord, a megmaradt 2 HG, és a parittyás levy (akik egész játék alatt csak fenyegettek), bemasíroztak az ellenfél térfelére. Megpróbáltam még lelőni az angolszász íjászokat, de 2 megmaradt.

 

bemozgas.jpg

Súlyos veszteségek mindkét oldalon.

last.jpg

A bizánci jobb szárny áttörte az ellenséges vonalakat.

Csata végi értékelés

A kezdeti helyezkedés után az ellenfelemnek sikerült egy meglepőt és okosat húznia amivel nehéz helyzetbe kerültem. De mivel a lovassága és a Warlord is veszélyes helyzetbe került, és ezt ki is tudtam használni, a csata második fele már nekem lejtett.

A bizánci oldalról külön említést érdemel az íjász Warrior egység, akik az Indirect Fire képességgel talán a legtöbb veszteséget okozták. A másik oldalon talán a Warlord okozta a legnagyobb fejfájást a Bretwalda képességgel.

Albion visszahódítása (és további csataleírások) a pendémiás helyzet függvényében várható.

 

Szólj hozzá!
2020. augusztus 21. 22:53 - MeeriM

Chain of Command: Szövetséges hadgyakorlat

Ismét Chain of Comand-ot játszottunk a TLK-ban, de ezúttal mindkettőnk számára teljesen új csapatokkal. Szg maradt a birteknél, de ezúttal ejtőernyősök helyett egy felderítő szakaszt (Recce) hozott. Én pedig a változatosság kedvéért a második világháborús amerikai ejtőernyősök kifestésébe kezdtem bele, így őket szerettem volna kipróbálni. Teljesen véletlenül realizáltam, hogy lényegében egy szakaszt ki tudok állítani. Támogató egységekből pedig van jó néhány a polcon...M8/M20, M3A1, CCKW-353, Sherman, M18 Hellcat. Így egy szövetséges hadgyakorlatot szimuláltunk és játszottunk le.

A hadgyakorlat során egy brit felderítő szakasz konvoja és egy amerikai ejtőernyős szakasz kerül tűzharcba. A küldetés szerint az ejtőernyős egységek beérkezésekor D6-tal dobni kell. 3+-on rendben ment az ugrás és a földet érés is, a kijelölt gyülekezési pontok körül. 1-2-re ellenben a gyülekezési pontoktól távolabb tudnak csak földet érni (pl. kedvezőtlen széljárás). Ekkor véletlenszerűen szintén D6-tal ki kell dobni azt a táblaszélt, ahol belépnek az egységek. További megkötés, hogy ebben az esetben csak pisztolyok és géppisztolyok vannak az egységnél. Lövés parancs esetén csak minden második figura lőhet. A felszerelésüket az egyik "Jump-off" pont érintésével tudják kiegészíteni, innentől a normál szabályok szerint harcolnak.

A hadgyakorlat színtere: T-útkereszteződés, az utat sövények, kerítések szegélyezik. Körben dombok, erdők, mezők, valamint néhány romos épület.

Az első amerikai egységek ejtőernyős ugrása sikeres volt. Egy ejtőernyős raj egyből be vette magát egy jól védhető, a gyülekező ponttól nem messze fekvő falakkal körbevett területre. Szintén az első hullámban érkezett egy tüzérségi megfigyelő, aki az út menti romos ház emeletéről remekül szemmel tartotta az utat, ahonnan a brit konvoj érkezésére számítottak.  

A brit felderítő szakasz előőrse egy gyalogsági raj személyében az út másik oldalán lévő kőkerítések mögött foglalt állást. Tűzharc itt még nem alakult ki rögtön mivel az erdő akadályozta a látási viszonyokat a két egység közt. Az amerikaiak azonban nem haboztak és az úton begördült egy M20-as felderítő páncélautó nehéz géppuskával. Rögtön tüzet nyitott a brit felderítő rajra és lekaszálta a Bren géppuska kezelőt és a töltőt.

Sőt egy újabb amerikai ejtőernyős raj érkezett, akik az erdő fáinak takarásában nyomultak előre, miközben a másik egység géppuska kezelő csapata kőfal fedezékéből kitörve az erdőben foglalt új harcállást. 

img_0370.JPG

Közben a brit konvojt vezető páncélautó is megérkezett és 37mm-es lövegével egyből viszonozta a tüzet az M20-asra. Ez a lövés még célt tévesztett. A veszélyt azonban észlelte a brit 50mm-es aknavetőt kezelő egység is. Ők egy jó erős Earl-grey-t még felhörpintettek majd elkezdték módszeresen füst gránátokkal megszórni az előre nyomuló amerikai egységek előtti területet.

Az M20-as érzékelve a veszélyt lehúzódik az útról, az azt szegélyező kerítések relatív fedezékébe. Közben tovább lövi a brit rajt a szemközti kőfal mögött, ahol egyre nagyobbak a veszteségek.

img_0376.JPG

Az eddig harcba dobott ejtőernyősök tovább haladnak az útkereszteződés melletti erdőben a brit állások felé. 

img_0380.JPG

Az előrenyomulást némiképp megakasztja, hogy a brit páncélautó újabb lövése eltalálja az M20-ast és harcképtelenné teszi a nehéz géppuskáját. A járműből füst csap fel. Egy piat team is feltűnik, mely szintén célba veszi az M20-ast, de nem találnak. A legénység igyekszik a környező dobok közt fedezéket találni.

A britek felderítő konvoja (3 universal carrier, benne egy raj) is beérkezik, ahogy a páncélautó töri előre az utat.

Piat team

img_0385.JPG

Universal Carrier-ek

Egy későn landolt és összeállt amerikai desszantos egység is megérkezik végre. A dombok mögül céljuk a A "jump-off" pont elérése és fegyverzetük kiegészítése.

img_0387.JPG

 

A romos ház emeletéről a megfigyelő tüzérségi támogatást kér, látva hogy a teljes brit konvoj a célterületre ért. Az amerikaiak bár kicsit kapkodva és így nem túl pontosan, de aknavetőikből tüzet zúdítanak az útra. Ezzel megálljt parancsolva a brit konvoj haladásának. Az egyik universal carrier találatot kap, képtelen tovább haladni, a legénység épségben maradt tagjai kiugrálnak a füstölgő roncsból az út menti mezőre.

img_0386.JPG 

Brit részről még egy gyalogos raj felbukkan az utat követő dombok mögül és rálőnek a szemközt amerikai ejtőernyős egységre, mely éppen a kerítéseken mászik át, hogy átkeljen az úton.

img_0389.JPG

 

Ezen a ponton lejárt az időnk, így véget vetettünk a hadgyakorlatnak. Lehetett volna még folytatni, de az aknavető záró tüze lefogta a britek egységeinek jelentős részét. Viszont így az amerikaik sem igazán tudtak előre haladni. Ahol lehetett volna, ott Szg bevetette a gyalogságot. Így ezt a harcot még lejátszhattuk volna, fokozva az izgalmakat. Nem tettük, mivel a következő megbeszélt Bolt Action bemutató játékra megérkeztek a német páncélgránátosok Arnold vezetésével. Így ugyanezen a terepen, de egy teljesen más ww2 játékrendszer szerint, játszottunk egy 750 pontos csatát. Erről is jön majd egy rövid összefoglaló. Előtte azonban egy Saga Age of Crusades csata jelentést szeretnék megírni nektek.

 

Köszönöm az izgalmas hadgyakorlatot Szg-nek és a brit felderítő szakasznak! Izgalmasnak tűnik az amerikai csapattal való játék is. Sokat dobott a küldetésen, hogy kissé véletlenszerű az egységek beérkezése, így mindig új helyzet van, ha nem a tervek szerint alakul egy-egy egység földet érése. 

Mindenképpen folytatom a festésüket és a talpalást.

 

Stay tuned! ;)

M

Szólj hozzá!
2020. augusztus 03. 20:27 - MeeriM

Fegyverropogás egy kimondhatatlan nevű francia falu határában

Chain of Command Győrött, azaz Historikum IX csatajelentés

Augusztus 2-án került sor a Historikum újabb, immár kilencedik rendezvényére. A helyszín Győr és a Társas Fészek. Először is nagy-nagy köszönet a szervezőknek, a klubnak és persze a bemutatózóknak, résztvevőknek, érdeklődőknek! Szerintem, és a visszajelzéseket olvasva is mondhatom, remekül sikerült a rendezvény. Szg-vel egy Chain of Command bemutatóval készültünk. A kiválasztott küldetést egy héttel korábban teszteltük és a tapasztalatok alapján, próbáltunk kisebb változtatásokkal még kiegyensúlyozottabbá tenni Győrött is.

A korábbi eseményektől eltérően most nem a Saga-t vittük, hanem a Chain of Command nevű, a Too Fat Lardies által kiadott második világháborús, szakasz szintű játékot. Egyrészt a Saga már három alkalommal bemutatásra került feljegyzéseim szerint - a viking kor kétszer és a keresztes kor is egyszer már szerepelt itt. Valamint a Saga eddig is több figyelmet kapott más rendezvényeken, bemutatókon, mivel jórészt ezen a témán dolgoztunk, mind a seregek, tereptárgyak és terepasztalok tekintetében az elmúlt 5-6 év során.

A Chain of Command nagyjából mostanra jutott el arra a szintre, hogy ezt is el tudjuk hozni egy ilyen rendezvényre. Hiszen alap követelmény egy színvonalas bemutatóhoz a festettség - azért pedig dolgozni kell rendszeresen. Az egész dolog azt hiszem Szg-től indult, aki villám gyorsasággal festette ki a brit ejtőernyős szakaszát és támogató egységeket, ill. elmélyült a szabályokban, kiegészítésekben, stb-stb. Ez engem is motivált, mégis nagyjából 6 hónap alatt jutottam el oda, ahol most tart a német csapatom. Lehet meg kéne tanulnom az airbrush festést :)

img_0291.JPG

A forgatókönyv egy kimondhatatlan nevű francia falu határában játszódik. A kiépített műutat sövény, itt-ott kerítések szegélyezik. Dombok és erdősségek közt halad, mielőtt átszeli a falut, melynek határában szántók, legelők terülnek el. A település első házikói előtt egy földút csatlakozik le róla, amely elkerüli a falut. A küldetés szerint a németek támadást indítanak veterán páncélgránátos egységeikkel. A céljuk, amit el kell érniük a falun túl helyezkedik el. Így vagy rohamból át kell törni a településen (elsődleges feladat) vagy nagyobb ellenállás esetén a falut megkerülve kell kimanőverezni a védőket (másodlagos feladat).

img_0290.JPG

Nincsenek kiépített szövetséges állások. A német járőrök azonban brit ejtőernyősöket láttak mozgolódni a faluban, akik a földutat a leágazás után nem sokkal alá aknázták, valamint vélhetően további erősítés megérkeztéig védelmi állásokat építenek ki. Természetesen Szg keze volt a dologban :)

A németeknek így egy gyors támadással kellene a briteket kiszorítani a faluból, vagy azt megkerülve megpróbálni bekeríteni őket. A brit szakasz parancsnokságot is riasztották felderítőik a szokásosnál aktívabb német járőrök mozgásait érzékelve. Néhány egységük védelmi pozíciót foglalt a falu határában lévő kőkerítések mögött. A háztetőkön álcázott mesterlövészek lapultak. Az egyik kis kert jól védett zugában pedig egy könnyű aknavető várta a tűzparancsot.

img_0344.JPG

 A németek ütemesen meg is indultak a műút mindkét oldalán. Egyik oldalon az út menti erdős-bokros területet kihasználva haladtak, ahol azonban rögtön ellenállásba ütköztek. A brit ejtőernyősök elővédje ugyanis rögtön tüzet nyitott, amint megpillantotta a támadókat. A másik oldalon az utászok a sövények mögött viszonylagos biztonsággal neki láttak az aknák felszedésének. Míg egy másik német raj a dombok fedezékéből nyomult előre. Őket rögvest brit mesterlövészek vették célba az egyik háztetőről. Meg is sebesítették az őrmestert és a szakasz parancsnokot is. Egy szanitécnek hála a sérültek el lettek látva és tudták folytatni a küzdelmet.

Egy brit páncélautó jelenik meg a falu felől és tűz alá veszi a páncélgránátosokat az erdőben, de célt téveszt.

A német MG42-es géppuskák komoly veszteséget okoztak a brit elővédnek, így azok őrmestere erősítést kért a szakasz parancsnokságtól. Annak beérkezéséig egy könnyű aknavető füstgránátokkal próbálta a látási viszonyokat rontani, hogy a britek vissza tudjanak húzódni a romos farmház védelmébe.

img_0334.JPG

img_0335.JPG

A beérkező erősítés - egy újabb ejtőernyős raj - rögtön felvette a harcot és nekirontott a németeknek kézigránátokkal és egy újabb Bren géppuska tüzével. A páncélgránátosok viszonozzák a tüzet két MG42-essel, ami szörnyű kaszálást okoz a briteknél. Az erősítés is kénytelen visszaházódni fedezékbe, de a németek sem jutnak előrébb ezen a szakaszon, inkább próbálják rendezni soraikat.

img_0332.JPG Közben a német utászoknak sikerül viszonylag gyorsan felszedni az aknákat a földútról. Jelt adnak, mire begördül a britek füsternyőjét kihasználva egy sdkfz 251-es egy újabb páncélgránátos rajjal. Így jelenleg az út másik végén a faluban felvonult brit páncélautó nem tud tüzet nyitni a 251-esre. Ill. további még egy gyalogos raj érkezik meg az útelágazásnál elterülő fenyvesnél. A jobb szárnyon pedig a németek mesterlövészek tüzében is megkísérelnek átkelni a sövényen és megközelíteni a házakat. 

A füsternyőt egy erősebb széllökés elfújja, így a brit páncélautónak lehetősége nyílik, hogy 37mm-es lövegével célba vegye az sdkfz 251-et. Ugyan talál, de a lövedék lepattan komolyabb sérülést nem okoz. A benne ülő raj, azonban kissé bepánikolt. Mindenki fejét behúzva fohászkodik, ahogy a páncélautó megrázkódik és megremeg a találat lökete kicsit vissza is veti. Ha egyszer el is jön a vég, az ne most legyen! - mormolja a raj őrmestere a vezető mellett. Tovább, előre! - parancsolja és ezzel lelket önt harcedzett embereibe. A páncélautó pedig előrehajt és lefordul a földútra a fenyőfák takarásában. Mindenki bizakodik, ahogy megpillantják az utászokat és a gyalogságot, de tudják messze még a vége...  

img_0342.JPG

Ezen a ponton átadtam a német alakulat staféta pálcáját egy érdeklődőnek (és bele vetettem magam Petyó vezetésével a Blood Red Sky szépségeibe, méghozzá a britek oldalán :D Egy 4-es légi csata zajlott a csatorna felett :D) Újdonsült parancsnokunk további véres harcokat vívott, hogy kiszorítsa a briteket a faluból. Végül egy heves kézitusa után az utász egységet sikerült a földúton levinni a pályáról. Így ez egy kis győzelem a németeknek, mivel a másodlagos feladatot sikerült teljesíteni. Reálisan nézve talán inkább egy döntetlen, mert mindkét fél érzékeny veszteségeket szenvedett és a megkerülésben sikeres egység nem képvisel komoly harci erőt.

Köszönöm Szg-nek a csatát, remek móka volt!

 

Szólj hozzá!
2020. július 25. 22:23 - MeeriM

Saga: Age of Magic - Lords of the Wild vs. Masters of the Underearth

Erdei portya és rajtaütés

Az idén év elején 10 résztvevővel lejátszott, első hazai Saga: Age of Magic kampányt (Trornerak Átka) követően hosszú kihagyás után ismét elővettük a játékot. Ellenfelem ezúttal Ilac és az ő Lords of the Wild serege volt. Főként GWs Wood Elf modellekből összeállítva (Glade Riderek, Íjászok, Dryádok) valamint egy Chaos Manticore szörnnyel.

Kkivételesen Masters of the Underearth csapatot raktam össze, szintén nagyrészt a régi GWs O&G seregemből szemezgetve.


969450-new-fantasy-hd-wallpapers-2560x1600-for-ipad-pro.jpg

Választásunk az Ambush küldetésre esett. Gyakorlatilag a wood elfek erdejében vonult egy adófizetést elkerülő karaván (minden játékos köre elején mozognak), ráadásul engedély nélkül. Mondhatjuk azt is, hogy csempészek, fusizók. Ezért a wood elfek móresre akarták tanítani őket, de pechükre a barlangjaikból kiportyázó, könnyű zsákmányban reménykedő goblinokba is belebotlottak. 

 

Sereg összeállítások:

Lords of the Wild - Ilac

- Warlord on foot

- Sorcerer; spellek: Animal Prowess, Wall of Thorns (harmadikra nem emlékszem)  

- Ranger (Lieutenant)

- 2x6 Hearthguard, mount: animal, composite bow

- 1x8 warrior, bow

- 1x8 warrior

- 1x4 warrior

- Monster - Scourge (fly, breath weapon)

wood_elf.jpg

Masters of the Underearth - Meeri

- Warlord on foot, heavy weapon

- Sorcerer (Decay, Stoke Fury, Violence)

- Alchemist (Lieutenant)

- 2x4 Hearthguard, mount: animal

- 1x8 warrior, heavy weapon

- 1x8 warrior

- 1x4 warrior 

- 1x4 warrior

- 2 Destruction Team (firearms)

- Monster - Titan (slow)

 a2fee63563336f368698ca4c75300447.jpg

Terep felrakás:

A pálya közepén fut egy út, ahol a karaván halad. Így a közép vonaltól mindkét oldalra 6-6"-et szabadon kell hagyni. Én voltam a kezdő játékos - ami azt jelentette, hogy viszonylag sok tereptárgy lesz, mivel Ilacnak ez volt az érdeke. A LotW-nak az "uneven terrain" kedvez, ezért leraktam egy mocsarat ("dangerous terrain") az ő deploy zónájába, hogy akadályozzam valamelyest. Ő feltett egy nagy erdőt szintén a saját felállási területére. Ezt követtem én még egy mocsárral. Ilac ezen a ponton mozgathatna, egy már az asztalon lévő tereptárgyat, de mivel neki kellett a sok erdő, felrakott egy kis erdőt az én felállási területemre. Én ezt az erdőt toltam (újabb felrakás helyett), majd Ilac felrakott egy 3. (kis) erdőt, szintén az én oldalamra. Itt lett vége a tereptárgy felrakásnak.

A küldetés úgy kezdődik, hogy mindkét játékos a saját első körében jön be az egységeivel a pályára (1 ingyenes mozgás). Saga kockákat ekkor még nem generálunk (nincs mivel). Közben a csempész karaván is halad előre. Nagyjából így néztünk ki az első kör mozgásai után:

img_0176_1.JPG

 

A póklovas goblin hearthguard egységekkel bementem amennyire csak lehetett, ill. igyekeztem a nehéz fegyveres orc warrior osztaggal is a karaván felé moccanni. Mivel a karavánt le kell csapni (ha sikerül objektíva marker lesz belőle), ennek a 3 egységnek volt leginkább esélye, hogy odaérjenek és megszerezzék őket. Eleve 2-t akartam megszerezni. A 3 nem reális. Legalábbis nem ezzel a viszonylag lassú sereggel. Ilac-nál volt a gyorsasági előny (neki is volt 2 lovas egysége, de egy repülő szörnye is), ill. a Ranger segítségével át tudott menni bünti nélkül az uneven terrain-en. (Ezért raktam fel a mocsarat, mert azzal nem tud mit kezdeni.) 

img_0169.JPG

img_0170.JPG

A karaván egyébként elég szívós. Közelharcban 5-ös, lövés ellen 6-os páncélja van. Nem tudsz fatigue-ot használni róla és nem lehet Melee képességet sem használni közelharcban ellene. Ráadásul Resilience (1) képessége van és 4+-on menti a találatokat (solid cover).   

A szélső goblin póklovassággal rámentem a középső karaván baggage-re (ezt sikerült is megszerezni), a nehéz fegyveres orcok a hozzám közelebbi karavánra rohantak, de lepattantak róla (wtf???). Ill. lepattant ugyanerről a másik póklovas egységem is! A kocka istenek röhögtek a markukba...én ekkor még nem tudtam, de jött még további 2 közelharc és egy lövés későbbi körökben, ami teljesen hatástalan volt a csempészek ellen.

 img_0178_1.JPG

Cserébe ezt a nyakas karavánt eléggé beszorítottam, nem tudott tovább menni. A feladat innentől az volt, hogy a megszerzett objektívát megvédjem és lecsapjam valahogy a csapdába esett karavánt. Ilac gyors lovasaiban és veszélyes lövéseiben bízhatott. A Lords of the Wild képességei közül leginkább az "Ambush" ; "Fury" és "Sharpened Arrows" ami ebből a szempontból veszélyt jelentett rám. Az "Ambush" fenyegetés miatt a két kis 4 fős warrior egységemmel bementem a deploy zónámban lévő 2 kis erdőbe, hogy onnan ne tudjon kilőni.

Főként védekezésre rendezkedtem be tehát. Ehhez  remek Battle Board képességek a Masters of the Underearth esetében a "Tenacity" ; "Cave Dwellers" és a "Traps". Ez utóbbihoz ritka Saga kocka kell, amire azért nem lehet folyton építeni.

img_0180.JPG

A "Tenacity" segített abban, hogy a megszerzett objektíván csücsülő póklovasokat életben tartsam. Amíg sikerült kidobnom a megfelelő ritka Saga kockát a "Traps"-hez a játék elején 1-2 körben, addig Ilac két lovas egységéből az egyiket legalább el tudtam bátortalanítani. Így is volt elég sok lövése.

img_0182.JPG

Szerencsémre a dryádok foga is beletört a karaván megregulázásába és vagy 2 kört szinte teljesen hatástalanul viaskodtak velük.

A másik szárnyon a Scourge (Chaos Manticore) elszórakozott az Alkemistámmal, aki egy elég szívós fickó a maga 5-ös páncéljával, ill. a Resilience (1) is sokat segített. Itt jól jött, hogy a "Battlesong" képességgel tudtam egyszerre 2 fatigue-ot is lepihenni róla, miután a Scourge megköpködte.

img_0189.JPG

img_0188.JPG

img_0187.JPG

Az egyik póklovas osztagom (amelyiknek nem sikerült objektívát felvennie) azonban a glade riderek íjainak áldozatul esett. Ugyh ez azt is jelentette, hogy a beszorított karaván tudott tovább haladni. Kénytelen voltam más egységeket - a Titan-t ill. a Warlordomat beizzítani, hogy utukat állják. Itt azért kijött, hogy a Titan ebből a szempontból nem volt jó választás - nagyon lassú. 

Közben mindenkivel mentem előre. Van egy nagyszerű aktiváció - "Order of Battle" amivel ha ügyesek vagyunk, akár 4 egységet is tudunk aktiválni 2 gyakori Saga kockáért.

img_0184.JPG

 

Az utolsó körre úgy fordultunk, hogy nálam volt 1 objektíva, de nagyon le voltak harcolva az egységeim. (Leesett egy teljes 4 fős hearthguard osztag és néhány warrior is, míg Ilacnál talán 1 hearthguard és 1-2 warrior veszteség volt csak). Ehhez hozzá tudtam tenni még egy objektívát, mert a Warlorddal felvettem a hozzám közelebbit, miután a csempészeket végre sikerült jobb belátásra téríteni. Viszont 3 fatigue volt rajta, ami nagyjából egyenlő a halálos ítélettel. Ill. a Titan-on is sokasodtak a figue-ok. Cserébe egy elég mázlis lövés sorozattal, többszöri aktiválással a 2 Destruction Team és az Alkemista leradírozták az egyik 6 fős glade rider osztagot.

img_0194.JPG

Ilac az utolsó körben leközelharcolta a warlordomat, és felvette az általa tartott objektívát, de ez 5 hearthguard-ba került neki. A Titan túlélt egy "Ambush"-t az íjászoktól, és ez elég fontos is volt. Survival Victory pontokra ment a buli. Ugyh itt valamennyire visszajött az, ami korábban hátrány volt. Lassú, de erősebb a páncélja.

img_0193.JPG 

Így Ilac-nak a döntetlenhez kellett volna még egy objektíva marker. A dryad-ok teljesen lefáradtak, nem lehetett rájuk számítani, így maradt a LotW Warlord, mint potenciális jelölt. Nála viszont ott lebegett a rizikó, hogy ha meghal a közelharcban, akkor biztos a vereség.

Minden esetre be kellett vállalni a hősies rohamot, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a karaván bosszúja lecsapott. Tényleg nem akartak adót fizetni. Nyert a Masters of the Underearth.

1461_evg_texture.jpg

Hát nagyjából ennyi...amit nem sikerült a csata során használnom (vhogy nem volt szabad kockám hozzá), pedig egy-egy alkalommal nagyon jól jöhetett volna: Tactical Withdrawal, Experimental Techniques. Ezeket legközelebb igyekszem beilleszteni a repertoárba. Ill. a varázslóknak és varázslatoknak az eddigi tapasztalataimhoz képest itt relatíve kis jelentősége volt. Részemről mindenképp. Mondjuk Ilac legalább a "Wall of Thorns" spellel tudott plusz egy erdőt castolni minden körben, ahhoz, hogy az "Ambush"-t tudja használni. A végén nem sokon múlt, h ezzel leszedje a Titan-t.

Jó csata volt, nagyon fordulatos és megtetszett a Masters of the Underearth csatatábla is. Valószínűleg legközelebb is megfuttatom őket - hétfőn lesz egy 4-es csata a TLK-ban. Viszont a Lords of the Wild-ot is szeretném majd kipróbálni. Mivel az O&G seregemből azt is ki tudok rakni!

Peace,

Meeri

Szólj hozzá!
2020. július 22. 21:54 - MeeriM

Saga csatatábla megszakértés királyi többesben: Kunok (1. rész)

kun3.jpg

A kunok, vagy más néven kipchakok egy lovas félnomád nép, a Balti- és Kaszpi-tengertől északra elterülő eurázsiai sztyeppék területén. Eredetük bizonytalan, de a többi sztyeppei néphez hasonlóan keletről vándoroltak folyamatosan nyugat felé, miközben a maguk előtt űzött népekkel és letelepedett szomszédaikkal hadakoztak. Körülbelül a IX. századtól a XII. század végéig meghatározó erő volt a nyugati sztyeppéken a kun-kipchak törzsszövetség (konföderáció). Maguk előtt hajtották a besenyőket, miközben sokszor harcoltak a térség államalkotóinak zsoldjában, azok riválisai ellen. (Bizánc, a Rusz fejedelemségek, a Magyar Királyság, bolgárok) Miközben harcoltak többek közt a besenyők, mongolok és Horezm ellen is, ill. megdöntötték a Kimak kán hatalmát. A XIII. század elején a nyomukban szintén nyugat felé szélvész sebességgel előretörő mongolok többször vereséget mértek rájuk. Az előlük menekülők bebocsátást és menedéket kértek a Magyar Királytól. Utódaik beolvadtak más népek (elsősorban magyarok, bolgárok és egyéb más balkáni népek, valamint a mongolok és az általuk leigázott törzsek) közé.

state_of_cuman-kipchak_13_en.png

 A rövidke bevezetőt a teljesség igénye nélkül arra szántam, hogy adjak némi kontextus, ötleteket ellenfelekhez, szcenáriókhoz, lejátszható csatákhoz. Kellő utánajárással jó néhány magyar vonatkozást lehet itt találni és izgalmas narratív csatákat kiötleni - akár Bizáncot, a Rusz fejedelemségeket, lengyeleket, mongolokat, kilíkiai örményeket vagy a magyarokat választjuk ellenfelünknek. Hiszen ezekhez mind vannak seregek a Saga-ban.

Több bejegyzést is tervezek a kunokkal kapcsolatban. Ennek most a célja, hogy kivesézzem a Saga wargame-ben játszható kun (Cumans) frakciót játéktechnikai szempontból. Áttekintsem a seregben hozható egységeket és felszerelésüket, valamint a csatatáblán szereplő képességeket és adjak egy-két sereg összeállítási ötletet.  Ez egy "hátsó sereglista" - az Age of Crusades könyv 64. oldalán található a rövid leírás, választható egységek és felszerelések, valamint az elérhető zsoldosok. Továbbá, hogy a frakcióhoz az Aetius & Arthur kiegészítőben kiadott Hun Battle Board (csatatábla) használandó. Úgyhogy, aki hunokkal szeret vagy tervez játszani, annak is érdekes lehet ez a bejegyzés. 

Egységek, felszerelések - avagy a kán követőinek legjava

Ahogy a rövid bevezetőből is számítani lehet rá sok lovas egységet tudunk hozni, lévén a kunok a sztyeppei népek életét élték és ezt a pusztai nomád/fél-nomád harcmodorra jellemző, gyors, mozgékony, elsősorban lóhátról íjjal és nyíllal harcoló stílust adja vissza a csatatábla is.

- A Hadúr (Warlord) és Testőrsége (Hearthguard) lovon ül (Mount: Horse). Páncélzatuk közelharcban 5, lövés ellen 4. 

- A harcosok (Warriors) szintén lovon érkeznek (Mount: Horse), de összetett íjjal (composite bow) vannak felszerelve. Páncélzatuk közelharcban és lövés ellen is 3.

- Az egyéb hadra fogható nép, martalócok (Levies) ellenben gyalog küzdenek, felszerelésük lehet gerely (javelin) vagy íj (bow). Gerely használata esetén a páncélzat 3 közelharcban, 4 lövés ellen (kvázi van náluk egy kis pajzs/buckler). Íj esetén közelharcban és lövés ellen is 3.

Ez eddig elég egyszerű és logikus, nincs túlbonyolítva. Azt kapjuk, amit várunk. Mozgékony sereg, sok távolsági fegyverrel, könnyű páncélzattal. Klasszikus védekező, ellenfelet feltartó egység gyakorlatilag nincs a repertoárban.

Fontos, hogy a csatatábla szempontjából minden kun egységünk "Hun"-nak számít (a Battle Board hivatkozásai miatt emelem ki - félreértéseket elkerülendő). Megjegyzem, ill. Hun játékosok számára kiemelném, hogy az eredeti Hun frakciónál csak a hadúr, a testőrség és a harcosok számítanak "Hun" egységeknek, a többi leigázott nép, szolgák nem. 

Zsoldosok - bizánci ezüstön vett gyülevész hadak

Szintén nem sok zsoldos opció áll rendelkezésünkre. Mindössze két egységből választhatunk, igaz az egyik esetében itt is vannak alternatívák a felszerelésükhöz. Zsoldunkba fogadhatunk íjjal felszerelt törzsi vadászokat (Tribal Hunters) vagy határvidéki harcosokat (Borderers). Ez utóbbiak kaphatnak gerelyt vagy kétkezes fegyvert. Mindkét egységtípus harcosnak számít (Warrior), gyalogosan harcol, amire nagy szükségünk lehet egy-egy küldetés esetén, ahol a lovas harcmodort szeretnénk kiegészíteni. Erről még bővebben a sereg összeállításánál. 

kun.jpg

 Csatatábla - Minden kunok kánja

A Saga-ban a harcmodort a felszerelések mellett a csatatábla képességei határozzák meg minden sereg esetében. Nincs ez másként a kunoknál sem. Mondhatjuk, hogy a hunok által is alkalmazott sztyeppei harcmodort örökítették tovább ők is (sok más sztyeppei néppel együtt) évszázadokon át. Mit kell tudnia a hadviselésről egy ambiciózus , feltörekvő törzsfőnek vagy a konföderációt vezető kánnak? A következőkben ezeket a képességeket veszem sorra. Az egyszerűbb követhetőség érdekében legyen itt egy kép a csatatábláról.

img_0168.JPG

Az egység aktivációk (Hun Nobles, Hun Warriors, Vassals), Combat Pool, Activation Pool teljesen megszokott, standard elven működnek. A hadúr és testőrsége minden Saga kockával aktiválható (Hun Nobles).

A lovas íjjász harcosokat (Hun Warriors) csak "gyakori" (common ) és "ritka" (rare) kockából, míg a levy egységeket (Vassals) "eseti" (uncommon) és "ritka" kockákból tudunk aktiválni. A Combat Pool-t használva Saga kockánként 1 (vagy ritka kocka esetén 2) támadó vagy védekező kockát kaphatunk. Fontos, hogy közelharcban támadóként és védőként is kaphatunk támadó és védekező kockákat is. Lövésnél csak támadó, míg lövés ellen védekezve csak védő kockákat van értelme generálni. Ezekre mind van is lehetőségünk. Az Activation Pool pedig a ritka Saga kockából tud 2 véletlenszerűt generálni. Itt sincs semmi forradalmi.

saga_dice_cumans.jpg

Jöjjenek az izgalmas részek...itt köszön vissza a "Hun" kulcsszó rendszere. (Ezek minden egységünkre használhatók, tehát levy-re is! Kivételt képeznek ez alól természetesen a zsoldosok. Nekik nem (k)Hun vér csörgedezik ereikben. Ez azért fontos, mert egyébként, ha nincs ez a kitétel, akkor a zsoldosokra is hatnak az Order képességek (de itt ilyen nincs).

Storm of Arrows: Ez egy "parancs" (Order) képesség, amit a körünk elején tudunk használni, de onnantól adja a bónuszt a saját körünkben. Egy "gyakori" vagy "eseti" Saga kockáért cserébe minden "Hun" egységünk +1 támadó kockát kap lövésnél, ha a célponton még nincs fáradtság jelző (Fatigue). Minél több egységet aktiválsz, annál hatásosabb, főleg a játék első-második körében erre lehet építeni, amíg ellenfelünk friss és üde.

Eastern Barbarians: Közelharci (Melee) képesség egy "eseti" Saga kockáért, amit csak Levy egységekre lehet használni. Megduplázzuk a támadókockáink számát, cserébe kettővel kevesebb védekező kockát dobhatunk (gyakorlatilag 2 auto-kill-t elszenvedünk, ha csak nem pótoljuk a Combat Pool-ból). Nagy előnye, hogy akkor is alkalmazható, ha védekezünk. Ha itt tartunk egy kockát, akkor ellenfelünk egészen biztosan elgondolkozik azon, hogy megtámadja vagy sem egységünket, ill. hogy mivel. Levy osztagunk hirtelen 4 helyett, már 8 kockával fog (vissza)ütni. Ha mi rohamozunk legyen nálunk gerely a drámaibb hatás érdekében. Jobban összekombózni más képességekkel nem tudjuk, mert az alap támadókockáink számát maximum duplázni tudjuk. Szerintem erősen szituáció függő. Ill. a fix 2 fő veszteség szerintem nagy ár a bizonytalan hatásért (max +4 támadó kocka). Viszont jól jöhet, ha olyan a helyzet, hogy egységünk így is - úgy is megy a levesbe. Ezt a Saga kockát azért leginkább máshol használnám.    

Encircle Them!: Aktiváció (Activation) - de nem aktiválunk vele egységet- ami egy kis előkészítést igényel és egy "eseti" Saga kockát. Ha van két "Hun" egységünkben 1-1 figura egymástól maximum "L" (12 inc) távolságra, akkor a köztük lévő ellenséges egységek kapnak egy-egy fáradtság jelzőt. Lódobogás, porfelhő, záporozó nyilak...ez mind nagyon ijesztő és elbátortalanítja ellenfeleink szívét. Szintén szituáció függő. Ne habozzunk használni, ha rá kell tenni egy túl virgonc 8 fős lovas testőr osztagra a fáradást.

Death from Above: Lövés (Shooting) képesség, amit bármilyen Saga kockával elő tudunk hívni. (De az egységet előtte lövésre aktiválnunk kell azért. Ez csak magát a lövést erősíti.) Szintén alap képesség a játék elején, de később is hasznunkra fog válni, mivel több másik képességgel tudjuk kombózni. Ha veszteséget szenved el a lövéssel megcélzott egység, kap egy fáradtság jelzőt. Harcosaink távolról leadott halál pontos lövései demoralizálják még a legelszántabb ellenfeleinket is. Előnye, hogy bármilyen Saga kockát használhatunk rá, így kellően rugalmasan bevethető a többi aktiválásunk és képességünk függvényében bármely körben.

Ezzel a fenti két képességgel tudunk extra fáradást okozni túlzottan fitt vagy kellően elbizakodott ellenfeleinknek. Most jöjjön, hogy ezzel hogyan tudunk még több előnyt kovácsolni.

horsemen.jpg

Steppe Wolves: Közelharci (Melee) képesség, egy "gyakori" vagy "eseti" kockáért cserébe egy "Hun" egységünk amely rohamozott kap +3 támadó kockát, ha kevesebb fáradtság jelző van rajta, mint az ellenfélen. További +2 támadó kocka jár, ha az ellenfél kimerült (Exhausted). A sztyeppei farkasok felprédálják a megfáradt bárányokat. Nem rossz. Rohamoznunk kell hozzá, ez fontos. Az igazi sztyeppei farkasok rohamoznak ;) 

Weak Point: Parancs (Orders) képesség, így a kör elején való kijátszása után a körünk végéig fent van. Nem olcsó, egy "eseti" és egy "ritka" Saga kocka kell hozzá. Minden "Hun" egységünk annyi bónusz támadó kockát kap lövés és közelharc esetén is, ahány fáradtság jelző van az ellenfél megcélzott/megrohamozott egységén. Szép! Csak ismételni tudom magam. Sok aktiválás, sok extra támadó kocka. Nagy-nagy előnye, hogy lövésre is hat, így nem kell feltétlenül közelharcba bocsátkoznunk, amíg nem jött el a megfelelő idő.  

Ezek után jöjjön az a képesség, mely szerintem a központi mozgató rugója, a lelke, a motorja ennek a csatatáblának, és amely használata csatadalokat fog inspirálni.

The Endless Horde: Aktiváció (Activation) képesség. Abból is a több egységet egyszerre megmozgató jóság. Már maga az elnevezés is, a "végtelen horda" sugalmaz valami baljósat, valami végzetest, valami pusztítót. Szintén két Saga kockát igényel, egy "gyakori" és egy "eseti" kell a kijátszásához. Minden egységünket aktiváljuk mozgásra (Move) vagy rohamra (Charge), de lovas egységeink nem rohamozhatnak, viszont a mozgásuk egy "S" távolsággal, azaz 4"-el nő. Gyakorlatilag ide minden körben fixen feltehetünk két kockát - ha meg vannak a megfelelők. Két kockából minden egységünket tudjuk mozgatni (kivéve persze zsoldosok, akik csak a fizetségre várnak, harcolni nem akarnak) és +4"-et? Akkor kettőt legyen szíves! A mozgások után pedig az összetett íjjal harcoló lovasaink és a gerelyes levy-k lőnek egyet. Na ez tényleg király...khm khagán! 

Csak halkan jegyzem meg, hogy akkor is mozgatnunk kell az egységeket, ha valami miatt nem akarjuk. Ebben nincs választási lehetőség. (Persze ez lehet 0 mozgás, de már mozgottnak fog számítani az egység.) Ehhez a sereghez viszont annyira alap képesség, hogy bár természetesen kell hozzá némi tervezés, de ezt nem tekinteném egyáltalán hátránynak. 

horsemen2.jpg

Végezetül jöjjön még 3 képesség, melyek szintén nagyon trükkösek, de úgy gondolom ilyen-olyan okokból kifolyólag kevésbé alap képességek, mint az eddigiek. Sőt sokkal inkább szituáció függők. Sorban kitérek arra is , hogy miért látom így.

Panic: Parancs/Reakció (Orders/Reaction), vagyis az ellenfél körében a Parancs fázisa után tudunk reagálni (célszerűen, miután ellenfelünk elosztotta csatatábláján a Saga kockáit). Ellenfelünk választ két saját egységet, melyek mindegyike 2-2 fáradtságjelzőt kap, vagy választ két egységet, melyek mozognak, de a mozgásuk végén nem lőhetnek ingyenes aktiválással (pl. összetett íjjal, gerellyel). Végül, aktiváljuk egy "Hun" egységünket. Ezzel a képességgel kellően össze tudjuk zavarni ellenfelünk tervét (már, ha volt neki), vagy a sajátunkat (hiszen nekünk mindig van legalább egy). Viszont! Viszont, nagyon-nagyon drága. Két "ritka" Saga kockával tudjuk csak kijátszani. Ez egyben válasz arra is miért szituáció függő! Ha nagyon pörögnek a kockáink és dobunk 3 db "ritkát" vagy mondjuk kettőt, de azt rögtön a játék elején, akkor azt mondom, hogy esetleg el tudom képzelni. Viszont az esetek nagy többségében 2 "ritka" esetén is inkább rámegyek a The Endless Horde-ra. Az a tuti. Az őszinte. Nincs benne semmi himi-humi, hogy ki mit választ. Megyünk és lövünk. Nomád lovas népe vagyunk, ne csak kapirgáljuk a sztyeppei pusztát, döngöljük bele, aki ellenünk szegül.

Itt kiemelném, amit a könyvben magyarázatként írnak a szerzők, hogy amennyiben ellenfelünk 2 egységet mozgatását választja, azok mozgását mi hajtjuk végre. Így például ki tudunk mozgatni egységet egy objektíva mellől, fedezékből, elküldhetjük málnát szedni és hasonló jóságok. Aki már mozgott egyszer a körben, azt ugye nem lehet már pihentetni. Ha újra aktiválják (mozgás, roham, lövés) a végén fáradtság jelzőt kap. Szintén a magyarázat szerint, ellenfelünk dönthet úgy, hogy 1 egység kap 2 fáradtság jelzőt, 1 egységet pedig mozgathatunk. (Ha ez a jó neki, vagy nagyon nem tudja, hogy mi legyen.) Szerintem mindenképpen szívás, bármit választ. A +2 fatigue az eddigiekből láthatóan is kellően halálos és valószínűleg vérgőzős sztyeppei farkasokat fog megidézni :) Persze ezekből egyet-egyet le tud pihentetni, vagy ha van megfelelő képességea, akkor elképzelhető, hogy többet is le tud  radírozni (ebben az esetben nem pazarolnám ide a kettő ritkát). Ha engedi, hogy mozgassuk valamely egységeit, akkor próbáljuk meg ezekkel a többi egységét akadályozni, amennyire lehet, hogy teljes legyen a káosz.

steppe.jpg

Lassos: Közelharci (Melee) képesség. Egy "gyakori" Saga kockáért egy "Hun" egységünk, amely rohamozott. Levesz egy fáradtság jelzőt egy "S"-en (4") belül lévő ellenséges egységről és ráteszi arra, amelyiket megrohamoztuk, vagy levesz egy fáradtság jelzőt a megrohamozott egységről és ráteszi egy "S"-en belüli másik ellenséges egységre. Kedves kis kombózós dolog, ami remekül alkalmazható, ha ellenfelünk egységei szorosan egymás mellett/mögött állnak. Bár csak egy "gyakori" kocka, de szerintem azt jobban szeretnénk mozgatásokra felhasználni úgy általában, valamint Storm of Arrows és/vagy Death from Above képességeinkre. Viszont akkor nagyon jól jöhet, ha a The Endless Horde miatt mozgott már egy egységünk, így a következő roham már fáradtság jelzőt von maga után. Ezzel a képességgel tudjuk biztosítani, hogy kvázi negáljuk ezt a fáradtságot ellenfelünkön vagy akár növeljük előnyünket. Így képesek vagyunk nehézlovasságunkkal (testőrség) 2 "L" azaz 24" távolságra fenyegetni bárkit, akinek a közelében van fáradt egység. Szerintem jellemzően a csata vége felé, amikor takarítani kell a megmaradt egységeket lehet hatásos.

Last Breath: Parancs/Reakció (Orders/Reaction), szintén az ellenfelünk parancs fázisára reagáló képesség. Egy "eseti" vagy "ritka" Saga kockáért választunk egy ellenséges egységet, amely a kör végéig semmilyen módon nem veheti le saját magáról a fáradtság jelzőket. (Tehát mi adott esetben levehetjük - például közelharcban- ellenfelünk azonban nem tudja pihentetni, nem tudja semmilyen Saga képességgel levenni róla.) Alapvetően ez is pompás, mert egy Hadúr 2 vagy 3 korábban megszerzett fáradtság jelzővel már csak a pokolban lesz úr és ott is kevéssé virgonc, ha benyel egy ilyet. Ill. arra is alkalmas, hogy az ellenfél 8 fős testőr osztagát kicsit belassítsuk. A játék elején nincs semmi értelme, max ha nagyon nem tudunk mit kezdeni a kockáinkkal, akkor felrakunk ide egyet és majd a végén elsütjük, ha már nekünk áll a zászló vagy fordítani kell a hadi szerencsén. Ha az elején nem tárazzuk be és várjuk ki a megfelelő pillanatot, akkor szerintem mindig lesz egy jobb opciónk - az egyre fogyatkozó Saga kockáink közül- amivel támadni tudunk (Weak Point vagy The Endless Horde).

kipchak.jpg

Sereg összeállítás - Minden nagy pályás kánnak kell egy jó banda

Azzal kezdeném, hogy mivel eddig csupán 2 csatát játszottam kunokkal (mindkettőt ugyanabban az összeállításban) ez most inkább csak ötletelés lesz. Minden esetre szem előtt tartva, hogy mit támogat a csatatábla és a választható felszerelése az egységeinknek megpróbálok játszható alternatívákat adni egy 6 pontos seregre.

Szerintem nem kell ragozni, hogy egy lovas fél-nomád népnek lovas íjjász harcosok dukálnak, ezek adják a sereg gerincét. Akárki régész akármit talál a Volgától nyugatra, én ezt így képzelem el. Az optimális valószínűleg 3 vagy maximum 4 egység lovas íjjász, ami már erősen korlátozza a fenn maradó pontjaink számát. Én eddig a 3X8 felállással játszottam. Persze ezt lehet cizellálni és 4X6-ra módosítani, mert így eggyel több Saga kockát tudunk generálni, eggyel több egységet tudunk aktiválni a The Endless Horde-dal, valamint a képességeink miatt ha ügyesek vagyunk így is lesz általában 4 vagy 5 támadó kockánk lövésből, ami sokkal jobb, mint egy seggbe rúgás. Azt gondolom, hogy a Hadúr mellé azért 1X4 testőr kell, de nagyjából ez elég is. Neki elsősorban vezetési, irányítási feladatokat szánnék (plusz aktiváció - mozgás, pihentetés - ahol kell, amihez parádé hogy természetesen lovon ül), a testőrség követi, fedezi, kitakarja. A játék végén, ha kell takarítanak. Aki szeret testőrséggel játszani, annak még egy 4 fős osztag befér talán, de én úgy látom itt csak a potenciális lövéseink számát lehet csökkenteni. Levy-ből én az íjjal felszerelt verziót próbáltam ki, de most hogy végig gondoltam és sorra vettem a képességeket, egyértelműen célratörőbb a gerely. Megint csak egyéni preferencia kérdése, de szerintem 1 vagy max 2 egység levy elég alap ebbe a seregbe. Ha hozunk kettőt, akkor 2X12-vel, vagy 3X8-cal is fel tudunk állni, ami megint csak plusz egység, plusz Saga kocka generálás, plusz mozgatás és lövés a végén.

Egy gyors ötlettől vezérelt alap koncepció:

- Hadúr (0 pont)

- Testőrség 1X4 (1 pont)

- Lovas íjjászok 3X8 vagy 4X6 (3 pont)

- Levy 2X12 vagy 3X8 (2 pont)

Ez 7-9 Saga kockát generáló egység, azaz 7-8 Saga kocka. Így már jó eséllyel fogunk tudni dobni egy ritkát az első vagy második körben, hogy feltegyük a Weak Point-ra (és betárazzuk).

kipchak_on_foot.jpg

Ha nagyon viszket a tenyerünk és szeretnénk zsoldosokat hozni, akkor úgy vélem, hogy inkább a határvidéki harcosokat (Borderers) részesítsük előnyben. Ez az egység egy 8 fős warrior osztag, kaphatnak gerelyt, de akár kétkezes/nehéz fegyvert is, ami ebben a seregben máshogy nem elérhető. Róluk röviden csak annyit, hogy nehéz fedezékben (solid cover) lövés és közelharc esetén is eggyel jobb a páncéljuk (hegyvidéki, sziklás terephez szokott népek), valamint ha rohamoznak, akkor fejenként 1 helyett 2 támadó kockát generálnak. Gyakorlatilag senki se szeretne egy ilyen húsdaráló elé kerülni. A Battle Board képességek közül csak a Death from Above használható, ha gerellyel harcolnak. A többi felejtős. Ugyanakkor én azt gondolom, hogy ha már zsoldost hozunk, akkor szereljük fel olyan fegyverzettel, ami egyébként nem elérhető és esetleg lesznek olyan feladatok, amit meg tudnak oldani. Ez egy kemény egység, megállja egyedül is a helyét, remekül be tudunk védeni vagy rámozogni terepen lévő objektívákra (lévén a kevés gyalogságunk egyike), vagy lezárni egy szárnyat, megvédeni két blokkoló tereptárgy közt egy átkelőt. A fenntartásom csupán az, hogy ugyanazokból a Saga kockákból tudom mozgatni őket is, mint a lovas íjjászokat.

Alternatíva zsoldosokkal:

- Hadúr (0 pont)

- Testőrség 1X4 (1 pont)

- Lovas íjjászok 3X8 vagy 4X6 (3 pont)

- Borderers (nehéz fegyverrel) 1X8 (1 pont)

- Levy 1X12 esetleg 2X6 (1 pont)

horse_archer.jpg

A folytatásban a taktikáról fogok tovább ötletelni és szakérteni - szintén királyi többesben - azaz hogyan használjuk egységeinket és a Saga képességeket a fent említetteken túl. Továbbá a csatát megelőző felderítő fázisról (tereptárgy felpakolás) és az abban rejlő lehetőségekről, valamint tippeket, hogy mire figyeljünk kezdő játékosként, mire, ha másodikként jövünk.

 

Béke! Csatát csak terepasztalokon ;)

Meeri

süti beállítások módosítása